Lovász Zoltán grafikusművész kiállítása Tatán

Március 16-án nyílt meg Tatán a Peron Tehetségközpontban Lovász Zoltán grafikusművész „Ikonok, legendák” című kiállítása. A kiállítást Cserteg István, a Peron Music egyik alapítója és Pósa Andrea bajnai kulturális szakember nyitotta meg. Miután a művész baleset miatt nem lehetett jelen a megnyitón, Pósa Andrea tolmácsolta a grafikus megnyitóra szánt gondolatait. Az eseményen Hadobás Zorka, a Peron Tehetségközpont tanulója énekelt és gitározott.

 

A kiállításon olyan legendák portréi kaptak helyet, amelyek egy érett generációnak jelentik ma is az európai kultúrát a filmben, az alkotásban, a zenében. Láthatjuk a kiállításon Törőcsik Mari, Koós János és Mihály Tamás (Omega együttes) portréját. Ugyanakkor a legendák között tekinthetjük meg a ZZ Top, a Status Quo tagjait, a rock, a jazz, a sanzon nagy alakjait, híres filmrendezőket vagy színészeket. Lovász Zoltán emléket állít, értéket mutat, kultúrát támogat munkáival. A Peron Tehetségközpont nem először mutat be olyan művészeti alkotásokat, amely a legendákra fókuszál. Remélhetőleg nem is utoljára.

„Igazán nemes feladat olyan megyei alkotókat találni, akik méltó módon gondolnak a zene, tágabb értelemben a kultúra nagyjaira. A Bajnán élő Lovász Zoltán grafikusművész egyedi látásmóddal állít emléket egy generáció ikonjainak, legendáinak. A Peron Tehetségközpont örömmel vállalta fel az alkotó kiállítását Tatán. Hogy ne egyszeri és kivételes legyen a kiállítás, ezért Esztergomban és Tatabányán is látható lesz ez az anyag a publikum számára. Esztergomban a Féja Géza Közösségi Házban, Tatabányán a József Attila Megyei és Városi Könyvtárban is találkozhatnak a látogatók Lovász Zoltán különleges munkáival.” - nyilatkozta Cserteg István a megnyitón.

Lovász Zoltán: „Ötvenen túl az ember természetszerűleg egyre érzékenyebb lesz az elmúlásra. Szüleink, nagyszüleink elvesztése, barátaink távozása csak erősítik ezt a folyamatot. Szokás mondani, csak az hal meg, akit elfelejtenek. Az alkotó a maga eszközeivel próbál ez ellen tenni. Amikor elkezdtem ezt a sorozatot, az a cél vezérelt, hogy olyan nevezetes, vagy akár világhírű elhunytakról emlékezzek meg, akik munkássága valamilyen formában nagy hatással volt rám. Nem volt pontosan kitalálva, milyen pályafutások férnek ebbe bele, de idővel kikristályosodott, leginkább a művészet és kulturális élet kiemelkedő személyiségeinek távozása érintett meg. Bár idővel erősödött bennem, hogy ezzel a sorozattal egyfajta krónikás is legyek, nem akartam teljesen objektív lenni, affinitásomat tudatosan hagytam, hagyom érvényesülni.

Így aztán az évek során egyre inkább külföldi és hazai filmrendezők, színészek és a zenei élet ikonjai lettek e portrék alanyai. Az eltávozó rocklegendák különösen mélyen érintenek. Ahhoz a korosztályhoz tartozom, amelynek fiatalkori bálványai, már nemcsak valami fatális tragédia miatt, hanem immáron a természet rendjének engedelmeskedve sorban hagynak itt minket. Ők ahhoz a zenei korszakhoz tartoznak, mely a mai napig meghatározza nemcsak a zenei ízlésemet, de egyfajta világszemléleletemet is. Bár nyugati zenéről beszélünk, idővel egyetemessé, s ma már nyugodtan kijelenthetjük, hogy az európai kultúra részévé vált. Ma, amikor Európa szélén, határunktól nem messze háború dúl, az európai értékek védelme ilyen, az utóbbi időkig elképzelhetetlen jelentés tartalommal bővült.”

(Cserteg István)

(Fotók: Peron Music)