Megemlékezések a Felvidékről kitelepítettek emléknapján

Tata Város Önkormányzata tisztelettel hívja és várja a tataiakat a Felvidékről kitelepítettek emléknapja alkalmából 2022. április 12-én, kedden tartandó rendezvényeire.

 

9 óra 30 perckor a Mindszenty téren megemlékezésre kerül sor a szőgyéni emlékkeresztnél, ahol beszédet mond Méri Szabolcs, Szőgyén polgármestere és Michl József, Tata polgármestere. Imát mond dr. Farkas Zsolt, szőgyéni esperes-plébános.

Közreműködnek a szőgyéni Csongrády Lajos Alapiskola diákjai Alt István tanító úr vezetésével, a 9. Vörössipkás Zászlóalj Felvidéki Hagyományőrzői és Somhegyi Kitti.

Ezt követően, kb. 10 óra 30 perctől a Városházán Klemen Terézia és Oláh Kálmán „Kitaszítottak” című könyvét mutatják be.

Közreműködik Berényi Kornélia, Smidt Veronika (Szőgyén), szőgyéni gyerekek, és a Fazekas utcai iskola Kodály kórusa Paulovicsné Guoth Zsófia karnagy vezetésével.

Ugyancsak április 12-én, 17 órakor a Piarista Rendház dísztermében a Tatai Versbarátok Körének előadását hallhatják az érdeklődők, Csoóri Sándor műveiből. A programot szerkesztette: Gútay Jánosné. Az eseményre a belépés ingyenes.

2012 decemberében az Országgyűlés április 12-ét, a magyar lakosság Felvidékről való kitelepítésének kezdőnapját országgyűlési emléknappá nyilvánította, hogy méltó módon emlékezzen meg a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról. Az emléknapi rendezvények megszervezésével Tata Város Önkormányzata is tisztelettel adózik azon családoknak, akik állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól megfosztva, szülőföldjükről elűzve, kemény akarással otthont teremtettek maguknak, és nagyrabecsülését fejezi ki mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat.