Fellner Jakab nyomában…

Az építőmester születésének 300. évfordulója alkalmából idén megrendezett Fellner Emlékév eseményeinek sorát már februárban megkezdte a róla elnevezett Fellner Jakab Kulturális Egyesület, nyitórendezvényként a Kuny Domokos Múzeummal karöltve, Stegmayer Máté vármúzeumbeli előadásával.

 

A tóvárosi és tatai sétákat követően, 2022. május 14-én került sor az első buszos kirándulásra, a volt Esterházy tatai és gesztesi uradalom területén található településeken, Esterházy József megbízásából, Fellner Jakab tervei alapján épített, átépített illetve felújított főként római katolikus templomok felkeresésére, melynek lehetővé tételében a helyi önkormányzatok és az egyház is segítségünkre volt. Kövesdi Mónika művészettörténész segítségével utaztunk vissza a 18. századba – csakúgy, mint a korábbi tatai sétákon, - amikor a birtok, az uradalom volt a legfontosabb közigazgatási egység. A tatai uradalom építőmestere volt Fellner, akihez a jószágigazgatón keresztül érkeztek az építési megrendelések. Esterházy József 1727-ben vásárolta meg a tatai uradalmat, mely egyesült a gesztesi birtokkal, amely már az 1600-as évektől a család tulajdona volt. Református jobbágyok, és néhány buzgó katolikus volt a területén, amikor a katolikus Esterházyak átveszik, és első tevékenységük a reformátusok visszaszorítása, így Fellner szinte kizárólag – a középkori templomokat felváltó - katolikus templomokat és (kúriaként) plébániákat épít, a működő birtokhoz szükséges gazdasági épületek mellett.

Első buszos utazásunk alkalmával a nagyigmándi, császári, dadi, szendi, száki és kocsi barokk stílusú templomokat jártuk körbe, melyek a szendi kivételével mind Fellner Jakab keze munkáját dicsérik. Megismertük a földesúr jogai mellett kötelezettségét, miszerint gondoskodnia kellett a földjén élők lelki gondozásáról, a templomaik felépítéséről és fenntartásáról. Hallhattunk a nemesi közbirtokosságról, mely jórészt Szákon és Szenden élt, kiknek nem kellett adót fizetni, és robotot adni.

A következő hónapokban tervezzük további buszos útjainkat, Fellner további munkáit megismerni a határon innen és túl: Pápa, Eger, Veszprém, Mór, Környe, Kecskéd, Majk mellett a felvidéki Cseklészre, és Fellner szülővárosába, a morvaországi Nikolsburgba is ellátogatunk a nyár folyamán.

(Szöveg: Hegedűs Erika Fellner Jakab Kulturális Egyesület, Fotó: Fellner Jakab Kulturális Egyesület).