Közgyűlést tartott az Által-ér Szövetség

Május 30-án a Városháza dísztermében rendezte éves közgyűlését az Által-ér Szövetség. A helyszínen öt napirendi pontot tárgyaltak.

 

A 47 tagszervezetet tömörítő szervezet elmúlt évi munkáját befolyásolta ugyan a COVID-19 világjárvány miatti veszélyhelyzet, de az esztendő második felében már lehetőségük nyílt arra, hogy személyes jelenléttel szervezhessenek előadásokat, rendezvényeket. A májusi közgyűlésen Michl József, Tata polgármestere, a szövetség elnöke elmondta: - Hálás köszönet minden tagszervezetünknek azért a munkáért, melyet az Által-ér rehabilitációjáért és az Öreg-tó megtisztításáért végeznek, hiszen a kezdetektől ezek a legfőbb feladataink. Persze ettől függetlenül más teendők is vannak, például alapítói vagyunk a Gerecse Natúrparknak, melynek a munkaszervezeti feladatait is ellátjuk, programokat szervezünk és örömmel osztjuk meg tapasztalatainkat különböző projektek, szakmai találkozók során. Michl József hozzátette: - Sajnos két kiemelkedő egyéniségtől is búcsúznunk kellett a közelmúltban, akiket az Által-ér Szövetség korábban az Által-ér Völgy Természeti és Kulturális Örökségéért Díjban részesített. Varga Norbert és Ercsey Áron komoly munkát végeztek a szövetségben, kegyelettel emlékezünk rájuk és hálát adunk azért az együttműködésért, melyben általuk részünk lehetett.

2021-ben a szervezet tovább folytatta az Által-ér vízgyűjtő rehabilitáció második ütemének előkészítését, az ehhez kapcsolódó munkákat újabb vizsgálatokkal tudták előbbre vinni. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal együttműködve javaslatot tettek a vízgyűjtő és a tatai Öreg-tó rehabilitáció második ütemének műszaki tartalmára, melyet Bencsik János országgyűlési képviselő továbbított a kormányzat felé. A javaslat remélhetőleg mielőbb támogatást nyer, és megkezdődhet a nagyszabású munka tényleges előkészítése, a szükséges engedélyezési tervek összeállítása. A műszaki beavatkozások között nem csak az Öreg-tó mederkotrása szerepel, hanem a vízgyűjtő számos tavában, vízfolyásán történő beavatkozás is.

Szintén a vízgyűjtő rehabilitációhoz kapcsolódik az Öreg-tó délkeleti öblének rekonstrukciója, ahová egy 5 hektáros lagúna kialakításának koncepcióját készítette el a szövetség. A terv részletes kidolgozása, a vízjogi engedélyezési és környezetvédelmi tervek elkészítése még hátravan, de a cél egy vízminőség javítás szempontjából is fontos szűrőmező, vizes élőhely létrehozása, amely mintegy 2 km hosszú csónakos tanösvényként az aktív turizmusban és szemléletformálásban is kiemelkedő jelentőséggel bírhat. Emellett összeállítottak egy tervezetet a Tatai Fényes Tanösvény fejlesztésére is. A tanösvény tavaly csaknem 120 ezer látogatót fogadott, további fejlesztésére még számtalan lehetőség mutatkozik. Ennek egyik iránya lehet a jelenlegi 1350 méter hosszúságú pallósétány 470 méter hosszú lombkorona-szakasszal történő kiegészítése, mely egy 16 méter magas (tehát a lombkorona szint fölé magasodó) Égeres-kilátóba vezetne.

Az Által-ér Szövetség 2021-ben többek között elvégezte a Gerecse Natúrpark területén megvalósult fejlesztéseinek záró helyszíni ellenőrzését, közreműködött a tatai klímastratégia megalkotásában valamint a Tata és térsége Éghajlatváltozási Kerekasztal létrehozásában. Dr. Musicz László összeállításában megjelentettek egy reprezentatív albumot, mely a Neszmélyi Borút ökoturisztikai értékeit mutatja be, és számos előadással illetve szakmai terepfoglalkozással kapcsolódott a szövetség a fenntarthatósághoz, az  értékközpontú fejlesztésekhez. Dr. Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója a szervezet jövőbeli terveivel kapcsolatban a Városházán úgy nyilatkozott: - Idén is szeretnénk két nagyobb konferenciát összehívni natúrparkokhoz és tanösvényekhez kapcsolódóan, a tatai Réti-halastavak területén egy tájséta útvonal (tanösvény) kidolgozásán valamint más pályázati megvalósításokon is dolgozunk, ősszel pedig egy újabb szakmai találkozót szervezünk, ahol átadjuk majd a szövetség díját is.

A közgyűlésen a tagok elfogadták a 2021. évi közhasznúsági és Felügyelő Bizottsági jelentést, valamint az idei évre vonatkozó költségvetést.