Tájékoztatás

A Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat 2022. június 16-án tartotta ülését Bros Stanislaw Wojciechné elnök asszony vezetésével, Murányi Janek elnökhelyettes és Gombás József tag részvételével. Az önkormányzat ülésén Bros Stanislaw Wojciechné elnök bejelentette lemondását az elnöki tisztségéről és 2022. június 30. napjával a képviselői mandátumáról.

A bejelentést követően a képviselő-testület egyhangúan megválasztotta Murányi Janekot a Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete elnökének. Az ülésen Murányi Janek megköszönte Bros Stanislaw Wojciechné elnök asszonynak a magyarországi lengyel nemzetiség és külön a tatai lengyelség érdekében végzett, több évtizedes lelkiismeretes munkáját.

Bros Stanislaw Wojciechné a 2002. évi kisebbségi önkormányzati választások óta – kis megszakítással – közel 20 éve volt a Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, több cikluson keresztül elnöke. A legutóbbi – 2019. évi – nemzetiségi önkormányzati választáson a képviselő-társaival együtt a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület jelöltjeként választották meg.

A 2019. évi választáson a lengyel nemzetiségi választói névjegyzékben szereplő 48 választópolgárból a szavazóhelyiségben 33 választópolgár jelent meg és élt a szavazás jogával. A jelöltekre leadott érvényes szavazatok megoszlása az alábbiak szerint alakult:

  1. Gombás József                       13 szavazat
  2. Murányi Janek                        11 szavazat
  3. Bros Stanislaw Wojciechné     22 szavazat

A választás eredményes volt.

A nemzetiségek jogairól szóló 2011. évi CLXXIX. törvény értelmében két fő képviselővel a lengyel nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete határozatképes, működése biztosított így időközi választás kiírására nem kerül sor.

A 2011. évi CLXXIX. törvény rendelkezésének megfelelően a lemondásról a Tatai Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete tájékoztatta Tata Város Helyi Választási Bizottságát.

Tata, 2022. június 17.

 

 

                                                                                               dr. Horváth József

                                                                                     helyi választási iroda vezető

CsatolmányMéret
PDF ikon Tájékoztatás.pdf414.75 KB