Városfejlesztési, várostervezési kérdésekről egyeztet a városvezetés hat egyetem képviselőivel

2022. június 7-én tartottak szakmai egyeztetést a Fényes Tanösvény közösségi épületében építész képzést folytató egyetemek, valamint a városvezetés képviselői. A találkozó célja egy hosszabb távú együttműködés megalapozása volt Tata és a meghívott felsőoktatási intézmények, : a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézet, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, a Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet oktatói, hallgatói között.

 

Az eseményen Michl József polgármester köszöntötte a résztvevőket. Beszédében ismertette a város hosszú távú fejlesztésének alapjául szolgáló Magyary-tervet, az abban leírtakból már megvalósult elképzeléseket, majd a jelenleg folyamatban lévő projektekről, illetve a közeli jövőre vonatkozó önkormányzati fejlesztési szándékokról számolt be, különös tekintettel azokra, amelyek újabb lakóterületek kialakítására irányulnak. Hangsúlyozta, hogy a városvezetés ezzel kapcsolatos gondolkodásmódját az határozza meg, hogy bármilyen ilyen jellegű fejlesztés több legyen egy lakóparknál vagy családi házas övezetnél, igazi otthonná váljon, közösségi térré, amely a valós igényekhez és Tata épített örökségének szellemiségéhez igazodva nyújt komplex megoldást elsősorban azoknak a tataiaknak, akik otthont keresnek, legyen szó fiatal házasokról, nagycsaládosokról vagy idősekről.

Ezt követően László Tamás városépítési, városgazdasági és városüzemeltetési szakértő a helyi Településfejlesztési Koncepcióról, a tatai városfejlesztési politika alapelveiről beszélt. Elmondta, hogy ezek alapján Tatán az újabb lakóterületek jövőbeni kialakítása során el kell térni attól a Magyarországon jelenleg jellemző lakásépítési tendenciától, ahol a vállalkozók határozzák meg, hogy mi történjen az adott területen. Ezért hívott meg a városvezetés megbízása alapján a június 7-i egyeztetésre olyan egyetemeket, amelyeken építész, településtervező, tájépítész képzés folyik, s mellettük közösségfejlesztő, szociológus és közgazdász hallgató is bekapcsolódhat az együttes gondolkodás folyamatába. Így együtt olyan team jöhet létre, amely képes egy lakóegyüttes kialakításában a téma teljes komplexitását átfogni. A projektgazda hozzátette, fontos az is, hogy meghatároznak a családok életciklusához igazodó   lakásválasztékot, melyben helyet kap a fiatalok első lakáshoz jutása és az idősek lakhatása is, tehát egy körforgásos lakásgazdálkodás valósulhat meg.

Kamarás Dorottya városi főépítész Tata új szabályozási tervének egyes részleteiről tartott tájékoztatót, majd Dr. Musicz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója hívta fel a figyelmet a városfejlesztés- és tervezés során a Tatán különösen nagy jelentőséggel bíró környezeti szempontokra. Alföldi György, a Budapesti Műszaki Egyetem tanára, az Építészmérnöki Kar dékánja építész szemmel értékelte a hallottakat, hangsúlyozva, hogy Tatán csak a tájjal és az ökoszisztémával együttes tervezés jöhet szóba.

Az önkormányzat tervei között szerepel a jövőben egy építészeti, tájépítészeti ötletpályázat kiírása új városi lakóterület kialakítására a június 7-i találkozóra meghívott egyetemek számára. Az ötletpályázat lebonyolítója előreláthatólag a Lechner Tudásközpont lesz, annak menetéről az önkormányzat és a Tatai Televízió folyamatos tájékoztatást fog nyújtani.