„Múltunkban a jövőnk – népzenétől a digitális világig”

A tanév végén nagy sikert aratott a Fazekas Iskola ifjú tehetségeinek bemutatója. A diákok a „Múltunkban a jövőnk – népzenétől a digitális világig” című, 60 órás NTP-MŰV-20 pályázaton vettek részt.

 

Hagyományok, korábban élt alkotók, valamint a népművészet egésze által megismerték népi hagyományainkat, jeles napjainkat, közöttük leginkább a lakodalmi szokásokat. Megismerték az ehhez kapcsolódó naiv festészetet (Vankóné Dudás Juli). Megszerzett ismereteinket a XXI. század kihívásainak megfelelően dolgozták át digitális technikára, ezzel fejlesztve a kapcsolódó kompetenciákat.

Legfontosabb cél az volt, hogy a múltunkat, hagyományainkat megismerve, arra alapozva fejlesszük őket, kibontakoztassuk személyiségüket, ugyanakkor a számukra érdekes technikákkal dolgozzuk fel azokat.

Lehetőségük nyílt az Etyeki Filmstúdióban a filmkészítés technikájával megismerkedni, valamint saját filmet készíteni. Hatalmas élmény volt a MÜPA színpadán modern technikával látni egy hagyományőrző lakodalmat a Nemzeti Táncegyüttes előadásában.

További fontos célként valósult meg a tehetségek gyenge és erős oldalának fejlesztése, a memória és improvizációs készség, valamint a digitális kompetencia fejlesztése, a népi hagyományok megismerésén keresztül új szemléletmód kialakítása. A szakmai programok személyiséget, szociális kompetenciát fejlesztő gyakorlatokkal egészültek ki.

(Szöveg és fotó: Az iskola tantestülete)