Emberség díjat kapott a tatai Ködmön Kristóf

A vizek városában Tata Város Diákönkormányzatának (TAVIDÖK) ülésére került sor június 23-án a városháza Fischer termében. A félévzáró találkozó izgalmas témákat adott a fiataloknak.

 

Rigó Balázs ifjúságért felelős alpolgármester áttekintette az eddig megvalósult programokat, majd Bátki Piroska diákpolgármester és Lévai Dominik alpolgármester tettek kiegészítéseket, javaslatokat. Ezután az aktuális nyári programok megbeszélése, szervezése adott okot a találkozóra. Ezen kívül kiemelt téma volt a TAVIDÖK ifjú tagjának sikere. Ködmön Kristóf, a Vaszary János Általános Iskola volt nyolcadikosa Emberség díjat kapott Budapesten és egyben a Svéd Nagykövetség által meghirdetett Young Courage közösség tagjává választották.

Ködmön Kristóf a találkozóra elhozta a Budapesten, a Svéd Nagykövetségen átvett kitüntető okiratokat.  A Young Courage felhívás az ifjúsági referensen keresztül tavasszal jutott el Lázár Katalin tanárnőhöz, és egyértelmű volt, hogy Kristóf jelölése elindul Budapestre.

Milyen tettével került Kristóf jelölésre?

Osztálytársa Kovács Ádám ritka betegsége okán mozgott nehezen az iskolában és iskolába való közlekedésben. „Ebben segített egy akció indítása – mondta el Ködmön Kristóf – amelyben 1,7 millió Ft gyűlt össze egy műtétre és egy, a mozgást segítő kerékpárra. Ma elmondhatjuk, hogy a műtét is sikeres volt, a kerékpárt is kiválasztottuk Ádámmal együtt, amelynek elkezdődik az elektromos átalakítása is.

Mi áll a kapott dokumentumon?

Nagyon fiatal kora ellenére is, hosszabb időn keresztül megmutatta a gyakorlatban is, mi az, embernek lenni. Mit jelent az emberi jogok kiindulópontja: minden ember egyenlő értékű.

A Young Courage közösség tagjává vált Ködmön Kristóf. Példamutatása másokat is változásra fog ösztönözni - így hangzik a Svédország Nagykövetsége vezetője és a Raoul Wallenberg Emberség Háza képviselője által aláírt dokumentum szövege, amelyet június 22-én írtak alá.

A teljesítményhez gratuláltak a TAVIDÖK tagjai a találkozón.

Ezután a nyári programok közül augusztus 5-re megtervezte a TAVIDÖK csapat a hagyományos diákpikniket, amelyben több érdekes program között az élő zene, a szabadtéri piknikmozi is helyet kapott. A diákpiknik helyszíne most is a Kálvária-domb lesz Tatán. Az augusztus 28-i éjszakai kerékpározásra hatodik alkalommal kerül sor a nyár végén, amelynek hagyományosan Vértesszőlősön lesz az induló pontja. Mindkét eseményről hírt adnak plakáton is a diákok. A program következő részében parázs beszélgetés folyt a novemberi diákbál és diákpolgármester választás részleteiről. A kétórás TAVIDÖK találkozó végén Rigó Balázs alpolgármester nyári élményekre adott át jegyeket a TAVIDÖK tagjainak, megköszönve a félév értékes munkáját a fiataloknak.

(Szöveg és fotó: Cserteg István).