140 éve született a tatai cukrászlegenda, Spelter Henrik

A Spelter Henrik Emlékévhez kapcsolódóan június 28-án nyílt időszaki kiállítás a Tatai Várban az aranykoszorús cukrászmester, a Magyar Cukrászok és Mézeskalácsosok Országos Szövetségének egykori elnöke emlékére.

 

2022-ben ünnepeljük III. Spelter Henrik magyar cukrász születésének 140. évfordulóját. A Spelter család a legrégebbi magyar cukrászdinasztia, mely közel négy nemzedéken át foglalkozott az édességek készítésével. A család legkiemelkedőbb alakja III. Spelter Henrik volt, akinek munkássága, példás életútja és sikerei egyaránt ösztönözték a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületét, a Kuny Domokos Múzeumot és Tata Város Önkormányzatát arra az együttműködésre, melynek nyomán megrendezik idén a Spelter Emlékévet. Ennek legfontosabb állomása a „Magyarország első aranykoszorús cukrászmestere” című emlékkiállítás.

A tatai tárlat megnyitása előtt koszorúzással és emléktábla avatással tisztelegtek Spelter Henrik szülőházánál a Hősök tere 4. sz. alatt, ahol Rigó Balázs mondott köszöntőt. Tata alpolgármestere emlékeztetett arra, hogy idén több jeles évfordulót is ünnepelhetünk városunkban, hiszen 2022 Fellner Jakab Emlékév az egykori építőmester születésének 300. évfordulója alkalmából, emellett 300 évvel ezelőtt alakult meg az első tatai fazekas céh, és különleges kiállítással kapcsolódhatunk a Spelter Emlékévhez is. Rigó Balázs köszönetet mondott az esemény és az emlékév szervezőinek, valamint mindenkinek, aki munkájával hozzájárult a programok létrejöttéhez, hiszen együttműködésük olyan emléket állít a Spelter cukrászdinasztiának, amely a tataiak közösségi és személyes identitásába beépülve tovább gazdagítja a városunkkal kapcsolatos tudásunkat és érzelmeinket, s amely továbbadható a bennünket követő generációknak is.

A Spelter Henrik emlékkiállítás a Spelter cukrászcsalád történetét és III. Spelter Henrik életútját mutatja be. Legkülönlegesebb tárgya az aranykoszorús mester kézzel írt és rajzokkal illusztrált több mint ötszáz oldalas míves receptgyűjteménye, melyben a szerzőnek az Osztrák-Magyar Monarchiában, Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, az USA-ban és Egyiptomban töltött vándorévei során lejegyzett receptjei őrződtek meg. A tatai kiállítás megnyitóján Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója felelevenítve a kiállítás főszereplőjének életútját, elmondta: - Spelter Henrik az 1890-es években édesapja tatai cukrászdájában tanulta ki a mesterséget, majd vándorútra indult. Megfordult a történelmi Magyarország több településén és külföldön is tapasztalatokat szerzett. Végleges hazatérését követően vette át 1910-ben Budapesten az egykori híres cukrász, Seitz Lajos Erzsébet körút 42. szám alatt álló üzletét, mely hosszú évtizedeken keresztül a fővárosiak közkedvelt cukrászdája volt. 1921 májusában a Magyar Cukrászok és Mézeskalácsosok Országos Szövetségének elnökévé választották. Elnökként óriási szerepe volt abban, hogy a hazai cukrásztársadalomban helyreállt az első világháború során megbomlott béke és a cukrászszakma visszanyerte régi jó hírnevét. Irányítása alatt került sor a cukrászok adóterheinek csökkentésére, a tanoncoktatás megreformálására, egy új székház felépítésére valamint a testület szaklapjának újraindulására is.

Az emlékévhez kapcsolódóan az érdeklődők számára lehetőség nyílik olyan sütemények kóstolására, amelyek Spelter Henrik receptgyűjteményéből származnak és egyben a mai gasztronómiai trendekhez is igazodnak. A Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestülete által összeállított szakmai bizottság révén kiválasztott sütemények egyedi tervezésű díszdobozokban országszerte megvásárolhatóak a programhoz csatlakozó cukrászdákban, valamint a tatai és budapesti kiállításokon is. A tárlat augusztus 7-ig tekinthető meg a Kuny Domokos Múzeumban, ezt követően Budapestre költözik, ahol augusztus 20. és  november 20. között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban láthatja a nagyközönség.