Harmadfokú hőségriasztás van érvényben péntek éjfélig

Az országos tisztifőorvos, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17-én (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19-én (péntek) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki.

 

A hőségriadóval kapcsolatban fontos információ, hogy az idősek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, ezek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is. A kánikula idején - kiemelten 11 és 15 óra között - tartózkodjunk hűvös helyen, kerüljük a szervezetünket terhelő fizikai munkát, zuhanyozzunk naponta többször langyos vízzel. A munkába, bevásárlásra indulók vigyenek magukkal elegendő folyadékot, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, valamint a sapka, kalap viseléséről sem.

Fokozott óvatossággal vezessenek az autóval közlekedők, vigyenek magukkal több palack, lehetőleg hűtött folyadékot. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot. Tatán több nyilvános helyen lehet továbbra is ivóvízhez jutni a nap folyamán, ezek a helyszínek a következők:

-a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal épületében a Kossuth tér 1. szám alatt nyitvatartási időben,

-a Magyary Zoltán Művelődési Központban a Váralja utca 4. szám alatt nyitvatartási időben,

-az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban a Tópart sétányon nyitvatartási időben,

-az Öreg tó partján a Platán Étterem mellett,

- a VIII. dűlőben,

-a Keszthelyi utcai játszótérnél,

-a tatai vasútállomáson,

-a tóvároskerti vasútállomáson,

- és az Angolparkban. Ezeken a helyeken információs plakát is hirdeti az ivóvíz vételi lehetőségeket.  A városban lévő nyilvános toalettekben is felfrissíthetik magukat a Kastély téren (a Platán Étterem alagsorában), az Építők parkjában, a Kossuth térnél (Fischer-ház udvara), a vasútállomáson és az autóbusz-pályaudvaron.

A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. által korábban kihelyezett új párakapuk ugyancsak enyhülést nyújtanak a városban közlekedőknek. A párakapukat megtalálják a Magyary Zoltán Művelődési Központ mellett, a Kossuth téren és a Haranglábnál.