A Piarista Rendházban is megkezdődött a tanév

A Piarista Rendházba is beköszöntött az ősz, az épület dísztermében szeptember 8-án rendezték a Soproni Egyetem tanévnyitó ünnepségét. Az előttünk álló tanévben összesen 133 hallgató végzi majd tanulmányait a Tatai Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban, ahol 51 első évfolyamos tette le a Soproni Egyetem hallgatói esküjét.

 

2017 óta működik városunkban a Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ (KFKK), amelyben a Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara először Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakot indított, az oktatás később Gyógypedagógia képzéssel egészült ki.

Dr. habil. Varga László egyetemi docens, a Benedek Elek Pedagógiai Kar dékánja a tatai évnyitón elmondta:- Ez már a hatodik évünk lesz itt Tatán, a gyógypedagógiai szakon pedig a negyedik év indul el, ami azt jelenti, hogy jövő júniusban átadjuk majd az első gyógypedagógus diplomát, tanulásban akadályozottak szakirányon. Dr. Varga László hozzátette: - Különleges tanév az idei, ugyanis november 2-án lesz 30 éve annak, hogy a kar felvette Benedek Elek nevét, ezért a jubileumhoz kapcsolódóan Benedek Huszár Botond, Benedek Elek oldalági leszármazottja gyermekirodalmat fog tanítani, s emellett az egész év az emlékezésről, a Benedek hagyaték ápolásáról szól. Ugyanakkor az új tanév a minőség éve is, mivel a Soproni Egyetem tavaly minden tantervét, tantárgyi programját megújította, és a változásokat felmenő rendszerben idén az elsőéveseknek vezetjük be.

Acsainé Dávid Ágnes, a Tatai Rend-ház Kft. ügyvezető igazgatója úgy nyilatkozott: - A 2022/23-as tanévre 44-en nyertek felvételt Gyógypedagógus, és heten Csecsemő és Kisgyermeknevelő Alapszakra. Bár a mögöttünk álló időszakban megtanultuk az online-oktatás működtetését, ennek ellenére továbbra is valljuk, hogy a személyes találkozást semmivel sem lehet pótolni. Ez igaz az oktató és hallgató kapcsolatára is, így az év során szinte minden pénteken és szombaton zajlik majd az oktatás Tatán.

Az előző tanév mozgalmasan telt a Piarista Rendházban, hiszen többek között nyílt napot szervezett a Soproni Egyetem, látogatást tett munkatársaival Prof. Dr. Fábián Attila, az egyetem rektora, aki a tatai felsőoktatás jövőjéről egyeztetett, pedagógus továbbképzéseket hirdettek, a Bölcsődék Napja alkalmából pedig Dr. habil Varga László szakmai előadást tartott a tatai kisgyermeknevelőknek.

A szeptember 8-i évnyitó ünnepségen közreműködtek a Geszti Óvodából érkezett gyermekek és óvodapedagógusaik.