Megnyílt a jubileumi, 10. Grotta

A Kuny Domokos Múzeum szervezésében 10. alkalommal nyílt meg a Barlang/Grotta kiállítás a Tatai Vár Törökkori bejárójában szeptember 10-én, szombaton. A tárlat alcíme „Egy kis világ maga”, mely egy Petőfi Sándortól vett idézet. Az idei Grotta a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódó programsorozat része, ugyanis az emlékév lehetőséget biztosít kortárs képzőművészeti kiállítások támogatására is.

 

A tárlat két kurátora Kammerlohr-Kováts László képzőművész és Kövesdi Mónika művészettörténész. Kövesdi Mónika a Grotta megnyitóján úgy nyilatkozott: - Ez az év attól különleges, hogy 10. alkalommal rendezzük meg ezt az országos, kortárs művészeti bemutatót, melyen olyan fiatal alkotókat és új tendenciákat tudtunk bemutatni, amelyek nyomán betekintést nyerhetünk korunk művészetének trendjeibe, áramaiba. Az „Egy kis világ maga”, alcímmel kapcsolatban a Kuny Domokos Múzeum munkatársa elmondta:- Az idézet értelmezése lehetőséget ad arra, hogy a világunkra való reflektálást, világértelmezést, az otthon értelmezéseit láthassuk a falakon, külső és belső tájak megjelenítésén keresztül.

Idén a 10. Grottát egy másik tárlat is követi majd, ugyanis a jubileum alkalmából újabb kiállítás nyílik még ebben a hónapban, az elmúlt évtized díjazottjainak munkáiból. A 2022-es Grotta díjazottja Sibitka Anna lett, aki ezzel lehetőséget nyert egy önálló kiállítás megrendezésére a tatai múzeumban.