Külsőleg is megújult a Német Nemzetiségi Múzeum raktára

Lebontották a Német Nemzetiségi Múzeum raktárát körülvevő állványokat, az épület megújításának második szakasza hamarosan véget ér. A raktár megújításának első üteme 2020 őszén fejeződött be, akkor pályázati, önkormányzati és megyei német önkormányzati támogatással 5 millió forintos beruházás keretében az épület vízmentesítése és a belső terek burkolatának hiányából fakadó porszennyezés csökkentése valósult meg.

 

A tavasz végén megkezdett második ütemben az elmúlt hónapok során teljes homlokzati felújítást végeztek, megtisztították a kőkereteket, az épület új bejárati ajtót kapott, és megtörtént a lábazat injektálása is, ami óvja a falakat a nedvességtől. A raktár homlokzatának megújításával egyidejűleg megnövelték az épület csapadékvíz-elvezetési kapacitását, s a Kapucinus Templom felőli oldalon tereprendezési munkák zajlanak, melyekkel ugyancsak a csapadékvíz elvezetését segítik. A külső megújulást követően egy pályázati forrásnak köszönhetően jelenleg a belső tér korszerűsítése, a látványtár kialakítása zajlik a Német Nemzetiségi Múzeum raktárépületében.

A raktár mellett található múzeumi főépület korszerűsítésének első üteme idén tavasszal fejeződött be, az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság 25 millió forintnyi támogatásából megújult a múzeum főépületének külső homlokzata és sor került a nyílászárók cseréire is.  A felújítás során a homlokzati fülkében álló Nepomuki Szent János szobor rekonstrukcióját ugyancsak visszahelyezték.