Képregény készült Fellner Jakabról

A Peron Music Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban rendezték a Fellner Jakab Emlékév alkalmából készült „Kőművész” című képregény bemutatóját október 3-án. A képregény a Kuny Domokos Múzeum szakmai támogatásával készült, a Talentum Művészeti Szakgimnázium négy tehetséges diákjának köszönhetően.

 

A megjelent kiadvány hátlapján, a képregény ajánlásaként így fogalmaznak az alkotók: „Különleges vállalkozás a Miénk. Az 1773-ban nemesi rangra emelt Fellner Jakab építőmester életútját kívántuk bemutatni, felszámolva a szakirodalmi jelleget, mindenki számára elérhetővé téve azt. A képek nyelve, azt gondolom, mindannyiunké. A kötetet, a benne szereplő gyönyörű rajzok, az általuk elmesélt történetek miatt, reméljük, az olvasni még nem tudó korosztály is szívesen lapozgatja majd.”

A képregényt rajzoló négy fiatal felosztotta egymás között a feladatot, miután egy forgatókönyvet kaptak, amelyhez igazodniuk kellett úgy, hogy korhűek legyenek a rajzok. A diákok elmondták, hogy elsősorban helytörténeti szempontból tanultak sokat az alkotói folyamat során. Szűcs József múzeumpedagógus, a képregény szövegkönyvének szerzője a több hónapon át zajló munkáról elmondta: - A tatai múzeum és a Talentum Iskola korábban már több projektben is együttműködött, s a diákoknak most is remekül sikerült megvalósítaniuk a koncepciót. Sok szakanyagot, tanulmányt elolvastunk a szövegkönyv megírásához, ezeket az információkat kellett leszűkíteni arra a történetre, amely a képregény oldalain kibontakozik, majd hónapokon át zajlottak az egyeztetések, a szövegek és rajzok összehangolása.

A „Kőművész” címet viselő képregény életrajzi adatokkal és Fellner ránk hagyott gazdag építészeti örökségével egyaránt foglalkozik, de általa betekintést nyerhetünk az építész korába és az Esterházy-család életébe is. A kiadvány bemutatóján Rigó Balázs, Tata alpolgármestere úgy nyilatkozott: - A cél az volt, hogy egy olyan kiadvány szülessen, amely a fiatalokhoz szól, és a korábban megszokottaktól eltérően mutatja be Fellner Jakabot. A manapság nagyon komoly népszerűségnek örvendő képregényekben általában emberfeletti tulajdonságokkal bíró hősökkel találkozhatunk, s bár Tata építőmesterének nem voltak emberfeletti képességei, Fellner mégis a mi hősünkké vált, hiszen mindaz, amit ő elképzelt, megalkotott, máig hatóan itt van körülöttünk, s az ő örökségével együtt érezhetjük magunkat igazán tatainak.

A Peron Tehetségközpontban pódiumbeszélgetés zajlott a képregény megalkotásáról, melyen részt vesz Dr. Schmidtmayer Richárd, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója, Görözdi Lilla, a Talentum Művészeti Szakgimnázium művésztanára, Stegmayer Máté történeti muzeológus, szakmai tanácsadó, Szűcs József múzeumpedagógus valamint az alkotó diákok: Farkasdi Tünde, Imre Gabriella Anasztázia, Neichl Artúr és Pápai Petra.

A 20 oldalas „Kőművész” című képregény a Vármúzeumban vásárolható meg október végéig.