Új, önálló épületbe költözött a Talentum Művészeti Szakgimnázium

Új helyre költözött a tatai Talentum Művészeti Szakgimnázium. A Csapó utca 2-4. szám alatti épület átadása alkalmából az intézmény művésztanárainak alkotásaiból nyílt kiállítás október 14-én.

 

A Talentum Iskolában korábban artistaképzés is működött, melynek a Csapó utcai helyszínen alakítottak ki egy tornatermet hat évvel ezelőtt. Az artisták mellett a grafikusok is ide jártak a testnevelés órákra, s az iskola az épület tulajdonosával egyeztetve találta ki, hogy a tornaterem melletti és fölötti részt átalakítják, így az egész középiskola átköltözhet a korábbi, Új úti telephelyéről. Az épület tulajdonosa egy energetikai pályázatnak köszönhetően új nyílászárókkal, fűtési rendszerrel és világítással szerelte fel a Csapó utcai épületet, mely közel 1300 négyzetméteren várja a diákokat és tanáraikat, közismereti, szakmai, informatika és grafikus termekkel, sokszorosító műhellyel, közösségi és kiállító térrel, tornateremmel, tanári szobákkal, mosdókkal.

Fogel Zsolt igazgató elmondta, a Talentum Iskola idén már a 30. tanévét kezdte el, és öt éve dolgoznak azon, hogy a középiskolának is legyen egy saját otthona, mely méltó a művészi munkához és inspiráló környezetet nyújt. A legnagyobb kihívás számunkra nem az átköltözés volt, hanem az, hogy a tanárok és a diákok együtt belakják, otthonossá tegyék a teret, ami mára a művészet sokszínűségét mutatja - fogalmazott Fogel Zsolt.

Az eseményen Dr. Varga András, a Humán és Ügyrendi Bizottság elnöke mondott köszöntőt, majd a nyolc művésztanár alkotásaiból összeállított kiállítást Kövesdi Mónika művészettörténész nyitotta meg.

A Talentum Iskolát 1993-ban hívta életre egy pedagógusokból és szülőkből álló kis közösség, Fogelné Nagy Éva vezetésével. 2013-ban indult el a grafikus szakközépiskolai képzés, ami a 2020/21-es tanévtől a szakképzési törvény változásainak megfelelően megújult, s a középiskola művészeti szakgimnázium lett, ami művészeti grafikus képzéssel várja az érdeklődő diákokat. A művészeti szakgimnáziumnak jelenleg közel 100 tanulója van.