Üléseztek városunk képviselői

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete október 26-án tartotta soros ülését a Városházán, a képviselők ezúttal hat napirendi pontban tárgyaltak.

 

Az ülés rendelet-alkotáshoz kötődő előterjesztéssel kezdődött, melynek témája a településkép védelméről szóló önkormányzati rendeletmódosítás partnerségi egyeztetésének lezárása volt. Vagyongazdálkodáshoz két napirendi pont kapcsolódott, egy beszámoló az önkormányzat által haszonbérbe és bérbe adott ingatlanok, valamint az ugyancsak bérbe adott üzlet- és irodahelyiségek ellenőrzéséről. Ezzel kapcsolatban Michl József polgármester az ülés utáni sajtótájékoztatóján elmondta: - Az önkormányzatnak nagyságrendileg 100 hektárnyi területű termőföldje van, melynek bérbeadását külön jogszabályok határozzák meg. Ezekből 3-4 millió forint bevétele van a városnak, ugyanis a földek túlnyomó részét ingyenesen használja oktatási célokra, gyakorlati tevékenységekhez a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskola. 20 körüli azon ingatlanok száma, melyek üzleti és ipari tevékenységekre vannak bérbe adva, ezek évente 20 millió forint bevételt hoznak.

Az októberi ülés témái között szerepelt az a tájékoztató, mely az Európai Uniós pályázatokra vonatkozó aktuális információkat tartalmazza. A volt Tiszti Klub helyén, az Ady Endre utcán már épül az új, városi könyvtár és tudásközpont. A kivitelezés során akadtak olyan műszaki akadályok, melyek a tervezésnél nem voltak előre láthatóak. Tata polgármester ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: - Ilyen például az épület egykori színháztermének födémszerkezete, amiről kiderült, olyan mértékben károsodott az idők során, hogy újat kell építeni. Többek között emiatt van szükségünk többletköltségre a beruházáshoz, ezért arról szavaztunk, hogy a kormányhoz fordulva kérünk további támogatást. Ugyanez történt az angolkerti Malomkert projektünk esetében is, itt szintén kiegészítő támogatást igénylünk, miután menet közben műszaki nehézségek merültek fel.

Az ülésen a képviselők szavaztak a helyi közösségi közlekedés új menetrendjéről is. A mögöttünk álló időszakban az önkormányzat egyeztetést folytatott a Volánbusz Zrt.-vel a helyi közlekedés optimalizálásáról, hatékonyabbá tételéről. Ennek részeként egy új menetrend is elkészült, mellyel kapcsolatban még augusztusban 23 lakossági észrevétel érkezett a tataiaktól. A véleményeket figyelembe véve december 11-től január 8-ig próbaidőszakot tart majd a közlekedési vállalat, amikor az új, tervezett menetrend szerint fognak járni a helyi járatok. A tesztidőszak alatt az utazóközönség tovább véleményezheti a menetrendet, majd ezt követően, várhatóan februárban kerül bevezetésre a beérkezett javaslatok alapján módosított végleges, helyi buszmenetrend.

A képviselő-testület tárgyalt a háziorvosi praxisok stabil működéséről is, melyről Michl József elmondta: - Szeretnénk szavatolni a helyi praxisok biztonságát a következő időszakban, a megnövekedett energiaköltségek mellett. A háziorvosaink a működéshez szükséges finanszírozást az államtól kapják, ám még nem történt intézkedés arról, hogy ezt megnöveljék a rezsiköltségek emelkedése miatt. Ezért az önkormányzat minden Tatán működő praxisnak 500.000 forintot ad, az összeggel negyedévente kell elszámolniuk, igazolva, hogy az energiaköltségeikre fordították. A város a többlet energiaárak 75%-át fizeti ki, a maradék 25%-ot a praxisok vállalják. Ezzel egészen biztosan tudunk segíteni abban, hogy a háziorvosaink a jövőben is biztosítsák a magas színvonalú egészségügyi ellátást - fogalmazott sajtótájékoztatóján a városvezető.

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete következő ülését várhatóan november utolsó szerdáján tartja majd.