35 (+1) éves a tatai Pötörke Néptáncegyüttes

Tavaly ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját a Pötörke Néptáncegyüttes. Ebből az alkalomból rendeztek nagyszabású ünnepi gálát a Magyary Zoltán Művelődési Központban november 5-én „35 (+1) éves a Pötörke” címmel.

 

A Pötörke Táncegyüttest 1986-ban Túri György alapította, aki 1996-ig vezette a közösséget. Már akkoriban kialakult a téli népszokásokat is megjelenítő karácsonyi műsoraik sorozata, valamint az öt évente színpadra kerülő jubileumi előadások hagyománya. A Pötörkét nemcsak Tatán, hanem megyeszerte gyorsan megismerték, s országosan, és határainkon túl is számos helyre hívták el vendégszerepelni.

1996-tól a Pötörke Táncegyüttes átalakult Pötörke Népművészeti Egyesületté, művészeti vezetője Keltai Gábor lett, aki azóta is vezeti és irányítja a művészeti munkát. Ebben társa a felesége, Gyurkó Erzsébet, aki évek óta az egyesület elnöki feladatait is ellátja. Közös munkájuk nyomán, s egyben sokakkal együttműködve felvirágzott az együttes, a fiatalok újabb és újabb nemzedéke ismerte meg a közösség összetartó erejét, a hagyományokat, a táncházak hangulatát, a népdalokat, táncokat, a múlt és egymás tiszteletét. A Pötörke sokáig felnőtt táncosokkal működött, majd óvodás kortól kezdték meg a néptánc oktatást, utánpótlás nevelést. Rendszeres táncházakat rendeznek a felnőtteknek is, ebből ered a Városi Folk-nap ötlete, amelyet már több, mint két évtizede rendeztek meg először. A Pötörke a kezdetektől fogva rendszeres résztvevője a megyei gyermek és felnőtt néptánc fesztiváloknak, a szakmai tudás fejlesztése, a magas szakmai színvonalú oktatás kiemelt jelentőséggel bír az egyesület működésében. A Pötörke számos elismerésben részesült az elmúlt 36 évben, többek között elnyerték a Megyei Príma közönség díjat, Tata Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2004-ben Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában részesítette az egyesületet a magyar népi kultúra hazai és külföldi népszerűsítése terén betöltött kiemelkedő szerepéért. 2008-ban pedig, Keltai Gábor és Gyurkó Erzsébet részesült a Tata Városáért kitüntetés ezüst fokozatában, a magyar népi táncművészet megismertetése és népszerűsítése terén betöltött kiemelkedő szerepükért.

A jubileumi műsor megnyitásaként Gyurkó Erzsébet a művelődési központ színpadán úgy fogalmazott:- Eltelt 35 év, mindenkinek hosszú idő ez, szinte történelem. Néhányan már egészen a kezdetek óta őrzik itt köztünk a lángot, s elmondhatjuk, hogy még mindig itt vagyunk és csináljuk, pedig nehéz. Ez a jubileumi műsor azért fontos minden ötödik évben, mert nagyon jó együtt lenni a próbák során, az előadáson, és az azt követő mulatságban, jó közös nyelvet beszélni, a néptánc, a népzene és a népdal nyelvét. Kell, hogy mindig legyenek újak és fiatalok, akik megtanulják és tovább viszik ezt, évtizedek múlva pedig szeretnénk majd mi is ősz hajjal őket itt ünnepelni. Ez az örökségünk, ezt szeretnénk tovább vinni az egyesületben, amelyet nagyon szeretünk és ami nagyon szép nekünk - fogalmazott az egyesület elnöke.

Az eseményen Michl József polgármester mondott köszöntőt. A városvezető hangsúlyozta: - Hálásak vagyunk az egyesületnek és mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult a munkájukhoz, ahhoz, hogy a gyermekeink megtanulhassák általuk az eleinktől azt a tudást, amivel az életet igazán boldogan lehet élni. A magyar néphagyomány üzenete rengeteg mindenre megtanít minket, olyan mély bölcsességet hordoz, melynek segítségével a legnagyobb nehézségekből is ki tudunk lábalni. Ezért óriási az a munka, melyet a Pötörkében végeznek- mondta Michl József.

A november 5-én bemutatott két részből álló előadást az egyesület 2021-re tervezte, de a pandémia miatt tavaly nem tudták színpadra vinni. A nagy sikert aratott előadásban régi és új pötörkések, az egyesület barátai és vendégelőadók egyaránt részt vettek. Gratulálunk a Pötörke Népművészeti Egyesület újabb jubileumához, munkájukhoz a jövőben is jó egészséget, lelkesedést és sok erőt kívánunk!