Ismét Tatán találkoznak a vár és kastélyturizmus szakértői

Az Edutus Egyetem szervezésében, az Esterházy-kastély közreműködésével rendezik városunkban a HUNCASTLE 2022 - Várak és Kastélyok elnevezésű nemzetközi konferenciát november 23-án és 24-én.

 

A kétnapos eseménynek tavaly is a tatai kastély adott otthont, azzal a küldetéssel és céllal, hogy jó gyakorlatok, bel- és külföldi példák sokaságán keresztül biztosítsanak fórumot a szakmai kérdések megvitatására valamint a tapasztalatcserére.

Az idei eseményt november 23-án délelőtt Czunyiné dr. Bertalan Judit, Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Némethné Dr. Gál Andrea, az Edutus Egyetem rektora, valamint Michl József nyitotta meg. Tata polgármestere a helyszínen úgy nyilatkozott:- Mindig nagy öröm egy olyan konferenciának, szakmai találkozónak helyet adni, amely a városunk életéhez is szorosan kötődik, hiszen egy ilyen esemény lehetőséget ad arra, hogy Tata újra és újra megmutathassa magát. Emellett kiemelten fontos, hogy tanulhatunk is az előadásokból, megismerhetjük a legfrissebb turisztikai fejlesztési irányokat, különböző gondolkodásmódokat és mások tapasztalatait, ötleteit.

A HUNCASTLE 2022 konferencia fő témáját idén a XXI. század vár- és kastélyturizmusában megjelenő minőségi szolgáltatások adják. Ezzel kapcsolatban Dr. Wirth Gábor, az Edutus Egyetem Turizmus Tanszékének főiskolai tanára elmondta: - Vannak olyan témák, amelyek kihagyhatatlanok, mint például a digitalizáció vagy a fenntarthatóság, de  minden évben külön kiemelkednek olyan aktualitások, amelyek az érdeklődés középpontjában állnak, ilyen most a minőségi szolgáltatások kialakításának lehetősége. Ebből a szempontból sem véletlen a konferencia helyszínválasztása, hiszen a tatai Esterházy-kastély Magyarország egyik legsikeresebben működő kastélya, így a hazai legjobb gyakorlatok oldaláról is sokat tanulhatunk a házigazdától. Dr. Wirth Gábor hozzátette, a minőségi kínálat szempontjából a nagyon hosszú távú, rendszerszemléletű stratégiai gondolkodás a kulcs, hiszen ma már rendkívül komplex és minőségi szolgáltatásokra van szükség. Nálunk még gyerekcipőben jár a különböző turisztikai szolgáltatások minősítése, aminek Európában azonban már nagy hagyománya van, és komoly visszajelzést ad a szolgáltatóknak illetve a vendégeknek egyaránt.

A konferencia két napján számos érdekes témáról hallhatnak a résztvevők, többek között az örökség megőrzésének lehetőségeiről, a szolgáltatásfejlesztésről vagy a várainkat és kastélyainkat érintő legújabb kutatásokról. A találkozó tárlatvezetéssel zárul  november 24-én délután a kastélyban.