A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kapta az Által-ér Völgy Természeti és Kulturális Örökségéért díjat

November 26-án reggel az Öreg-tó partján az Építők- parki madármegfigyelő toronynál nyitották meg a 22. Tatai Vadlúd Sokadalmat. Idén a sokadalom megnyitójának helyszínén adták át az Által-ér Szövetség 2002-ben alapított, „Által-ér Völgy Természeti és Kulturális Örökségéért” díját, melyet minden évben olyan személynek vagy szervezetnek ítélnek oda aki, vagy amely kiemelkedően sokat tett az Által-ér vízgyűjtő és a tágabb térség természeti és kulturális értékeinek megőrzéséért, a környezetkultúra ápolásáért.

 

2022-ben az elismerést a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kapta, mely az egyik fő szervezője a Vadlúd Sokadalomnak, s hosszú évek óta rendkívül sokat tesz a természeti értékek megóvásáért, szakszerű kezeléséért.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park ebben az esztendőben ünnepli fennállásának 25. évfordulóját. 1997. november 28-án alapították, területe Pest, Fejér és Komárom-Esztergom megyét fedi le. A Duna-Ipoly Nemzeti Park területe a Pilis- a Visegrádi- és a Börzsöny-hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában, változatossága egyedülálló hazánkban. Az igazgatósághoz számos védett térség, nyolc tájvédelmi körzet, harminchat természetvédelmi terület, egy Európa Diplomás Terület, valamint egy Bioszféra Rezervátum is tartozik. Legfontosabb feladatuk a védett természeti területek fenntartása, a kutatásszervezés, az ismeretterjesztés és a vagyongazdálkodás. Emellett alapvető célkitűzésük az igazgatóság működési területén a táj jellegzetes képének, érintetlenségének, az élővilág zavartalanságának, fajgazdagságának és a vizek tisztaságának megőrzése; az erdők, a talaj és más megújuló erőforrások védelme; a kultúrtörténeti értékek megóvása.

Az „Által-ér Völgy Természeti és Kulturális Örökségéért” díjat a Vadlúd Sokadalom megnyitóján Michl József, Tata polgármestere, az Által-ér Szövetség elnöke adta át, kiemelve, hogy nagyon hálásak vagyunk azért a szakmai háttérért és biztonságért, amelyet az igazgatóság nyújt térségünknek. A díjat Füri András igazgató vette át és köszönte meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság minden munkatársa nevében. Füri András hozzátette: - Az elmúlt 25 év alatt nagyon sok változás lezajlott a szervezetben és a természetben is, számos fejlesztést sikerült megvalósítani a természeti értékek védelmének érdekében, de emellett nagyon sok nehézséggel is meg kell küzdeni, mint például a klímaváltozás vagy az aszály.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, fennállásának 25. évfordulója alkalmából egy kiadványt is megjelentetett, amelyben két és fél évtized eredményeit foglalták össze.