Beküldte Laky Dóra -
Az infarktus megelőzéséről, egészség és a vörösbor témakörben tartott előadást dr. Gödölle Zoltán főorvos úr. A rendezvényre Dunaalmás Község Önkormányzata és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság szervezésében került sor.
A vetítéssel egybekötött előadáson a Csokonai Művelődési Házban megjelentek megtudhatták, hogy Magyarországon majdnem minden második ember halálát a szív és érrendszeri megbetegedés okozza. A szemléltető vetített képek segítségével az előadó ismertette, miként működik testünk motorja a szív, és szerepe hogyan valósul meg egy zárt keringési rendszeren, az érrendszeren keresztül. Életmódunk ma nem mondható sem egészségesnek, sem természetesnek. Az infarktust számos tünet jelzi, mint például az elhízás, különböző anyagcsere megbetegedések, magas vérnyomás, magas koleszterin, magas vércukor, az érelmeszesedés, érszűkület, az erek vérellátási zavarai. Mindezek hátterében számtalan ok állhat, a dohányzástól kezdve a lelki megrázkódtatásokig.
Felhívta a figyelmet a főorvos úr a szívbetegségek és a helytelen táplálkozás összefüggéseire. Ott, ahol kevesebb a táplálkozásnál a zsírbevitel, ahol zsír helyett elsősorban olivaolajat használnak, barnakenyeret és a zsíros húsok helyett sok halat fogyasztanak, lényegesen alacsonyabb az infarktusban elhalálozottak száma. Nemzetközi összehasonlítások igazolják, hogy pl. Franciaországban, a vörösbor fogyasztása miatt ugyancsak lényegesen alacsonyabb a szívinfarktusok száma. Természetesen ez napi két decilitert jelenthet, mert annak többszöröse ugyancsak infarktusveszélyt okoz. A betegség megismertetésén kívül hallhattak s képen láthattak néhány, a nemzetközi életben is ismert vörösbor fajtát a hallgatók. Hiszen az igazán jó vörösbor a szervezet számára fontos vegyületeket, nyomelemeket, vitamint tartalmaz. Mint a borokról szóló egyik mondás szerint hallottuk a jó bor ,,Szivárvány és tűzijáték egyszerre’’.
Az előadást konzultáció követte, melyet Keresztesi József, a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság titkára vezetett.
Dobos Szilvia