Tatai Vadlúd Sokadalom

Voltaképpen mi is az a

TATAI VADLÚD SOKADALOM ?

A vadludakért és az emberért!

Minden év utolsó novemberi szombati napján a tatai Öreg-tó partjára invitálja a természetkedvelőket az MME Komárom-Esztergom Megyei Csoportja. A Száz Völgy Természetvédelmi Egyesülettel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal közösen megrendezésre kerülő országos természetvédelmi fesztivál a természet és a természetbarátok ünnepe.

Az eurázsiai tundrák vidékéről érkező vadludak évszázadokkal ezelőtt itt, a tatai Öreg-tó leeresztett medrében, a hajdan volt mocsárvidéken találtak pihenőhelyet maguknak hosszú vonulásuk során. Minden év novemberében visszatérnek, hogy a telet nálunk töltsék, majd február végén, március elején visszainduljanak északi költőhelyeik felé.

Amiért azonban e látványosság Európa-szerte egyedülálló az az, hogy a tatai Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely, melyet egy város szinte teljesen körülvesz. Nem is akármilyen város! Tata, a "Vizek Városa" Magyarország legjelentősebb vízi várával, a barokk építészet megannyi műemlékével és persze a modern kor épületeivel olyan keretet nyújt a madármegfigyeléshez, amelyet látni kell! A természet és kultúra e szerencsés találkozása az, ami Tatát egyedülállóvá és varázslatossá teszi.

Mindazok, akik november utolsó szombati napján kilátogatnak a tatai Öreg-tó partjára, nemcsak a madárvonulás lenyűgöző jelenségének lehetnek tanúi, de a Tatai Vadlúd Sokadalom változatos programot kínál természetbarátoknak, családoknak, kicsiknek, nagyoknak, a természet, a csillagok és a madarak iránt érdeklődőknek egyaránt. Minden érdeklődő számára lesz lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. A madárgyűrűzési bemutató mindig különleges élmény, továbbá előadásokkal, kiadványokkal, solymászbemutatóval, természetvédelmi és környezetvédelmi, szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, a gyerekeknek játszóházzal, "állati jó bemutatóval" és számtalan színes programmal vár Mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalom, ahol a helyi termelők finomságait kóstolgatva a vásározók színes adventi forgatagában is elmerülhetünk. Lenyűgöző látvány, remek hangulat, melyhez minden évben Tata, ez a hangulatos, barokk kisváros nyújt pazar hátteret. Látogasson el Tatára, a vadludak városába, és legyen részese Ön is ennek az egyedülálló fesztiválnak! A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes. További információ, valamint a részletes program megtalálható a rendezvény honlapján: www.vadludsokadalom.hu

CsatolmányMéret
PDF ikon TVS_2011_Program.pdf387.57 KB