Mozgás!

Az agostyáni kultúrház alkalmassá tétele gyermek és ifjúsági programok befogadására

A Tatai Német Kisebbségi Önkormányzat tulajdonában lévő épület a szűkös anyagi lehetőségek miatt nagyon rossz állapotba került, éppen ezért már 2007 decemberében megkezdtük a kultúrház felújítási munkálatait. Az idén sor került a szennycsatorna kialakítására és megépítésére, valamint a belső vakolatjavításra, folyamatban van a diszperzit festése. 2008-ban megvalósult a homlokzatvakolat javítása, glettelése és festése. Ebben az évben lehetőség nyílt az ereszcsatorna teljes körű cseréjére, a kerítéslábazat fugázására, a kerítésfedlap zsaluzására, betonozására. A bejárati ajtók javítása mellett jelenleg is zajlanak a villanyszerelési munkálatok (teljes lámpacsere a belső helyiségekben és a homlokzaton). Ami a jövőbeni terveket illeti, tervezzük a nyílászárók festését, valamint lambéria faburkolat készítését. Célunk olyan helyiség biztosítása az ifjúság számára, ahol szabadidejüket hasznosan tölthetik, előadásokat hallgathatnak. Amint a felújítási munkálatok teljes mértékben elkészülnek, az agostyáni fiatalok kikapcsolódásához alkalmas berendezési tárgyak, sportoláshoz szükséges eszközök vételére forrásokat, lehetőségeket keresünk. Tervbe vettük egy mellékállású gondnok alkalmazását, aki „gazdája” lenne az épületnek, az eszközöknek és felügyelné a biztonságos működést.

Az erdei tornapálya felújítása

Az Öreg-tó partján több évtizede létesített erdei tornapálya eszközeit ugyan időről-időre lefestjük, ám a fémvázas tornaeszközök nem felelnek meg a mai kor követelményeinek. A terület korszerűsítése, felújítása vonzóbbá teszi a tornapályát a fiatalok számára, így ez a terület a diákságnak találkozási helyszínt biztosít. A több fordulós szakmai egyeztetéseket követően sikerült kiválasztani az erdei tornapálya számára legalkalmasabb területeket és kültéri sporteszközöket. Tanulva az évtizedekkel korábban kihelyezett, „elaprózott” pálya kihasználatlanságából, egy olyan koncepciót alakítottunk ki, amelyben három nagyobb, jól felszerelt, könnyen megközelíthető és védhető helyet hozunk létre. A kiválasztott, szabványoknak megfelelő készségfejlesztő eszközök összetett, komplex mozgássorozat elvégzését teszik lehetővé. Ennek megfelelően december első felében elkészülnek – a későbbi lépéseket megalapozó – költségvetési kiírást is tartalmazó engedélyszintű tervek. Az erdei tornapálya a szabadidő hasznos eltöltésének egyik ingyenes lehetősége, hiszen a mozgás – az iskolapadban eltöltött idő miatt – a mai fiatalok számára elengedhetetlen szükséglet.

Kamaszpark létrehozása

A gyermekbarát-terv egyik sarkalatos pontja az egészséges életmódra nevelés, a prevenció. A 18 program egyik alpontjaként szerepelt a szabadidős sportlehetőségek bővítése, kiszélesítése. Ennek egyik eleme a Kamaszpark, melynek alapötletét a fiatalok adták. A Városkapu Zrt. és az önkormányzat közötti – képviselő-testület által megszavazott – 1,5 milliós szerződés forrást biztosított a projekt előkészítésére. Ennek segítségével a pályázat és már a látványtervek is rendelkezésünkre állnak. A Kamaszparkra vonatkozó vázlattervek, valamint a költségvetés, a projekt ütemezésének építészeti javaslata szintén elkészült. A jövő évben várható pályázati lehetőségek a témában: a KDRTOP elsődleges prioritási tengelye alatt reálisan 50-70 millió Ft pályázható, illetve folyamatban van a Sport Szakállamtitkárság „Varázskapu” című mintaprojektjének feltérképezése, mely minden vonatkozásában egybeesik a mi elképzeléseinkkel. A vázlattervek elkészültével megkezdődhet a befektetői oldal keresése, a beruházási és fenntartási szakasz feltérképezése.
A Kamaszpark minden vonatkozásában előnyös Tata városa számára; hiszen – amellett, hogy kapcsolódik a Magyary-tervhez – a jövőben megnöveli majd az idelátogató turisták számát, esélyegyenlőséget teremt a fiatalok között, valamint vonzóvá teszi városunkat a potenciális befektetők számára.