Egressy Kórus és Kamarakórus

művészeti vezető, karnagy

 

Az Egressy kórus 1962-ben alakult Baranyi József karnagy vezetésével. Tagjai szinte minden korosztályt képviselnek. Megalakulásakor a város legnagyobb létszámú előadó együttese volt, mely természetesen azóta már lecsökkent, hiszen az idősebbek eltávoztak közülük. Az alapító Baranyi József tanár-karnagy, sajnos 2009 -ben távozott el közülük, így az együttes vezetője Robozné Schőnfeld Zsuzsanna vette át az irányítást, molnár Péter társkarnagy segítségével.

 

A kórus repertoárjában világi és egyházi művek egyaránt szerepelnek. A magyar népdalfeldolgozásokat szólaltatják meg különös szeretettel. Szívesen énekelnek régi korok, de mai szerzők műveiből is. Az együttes kezdeményezésére 2001-ben létrehozták az „Egressy kórus Tata „Alapítványt, mely nagymértékben hozzájárult a kórus zökkenőmentes munkájához. Kapcsolatot tartanak több együttessel és művészeti csoporttal a határokon belül és azon túl. Énekükkel megörvendeztették már Európa több országának közönségét, országos és nemzetközi találkozók szervezői és résztvevői is voltak Többek között jártak Hollandiában, Németországban, Ausztriában, Szlovákiában, Erdélyben. Az Egressy kórus tagja a Seprődi János Kárpát-medencei Kórusszövetségnek is, mely lehetővé teszi, hogy évente részt vehessen kórustalálkozókon, fesztiválokon és építhesse az együttműködést a határainkon túl élő magyarság kórusaival.

 

A kórus, az országos minősítések alkalmával rendszerint arany fokozatot ért el, 1970-ben PRO TATA díjat, 1971-ben és 1993- ban NÍVÓDÍJAT kapott előadásáért. Az együttes 2007 -ben ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját.

 

Ez alkalomból Tata Város Önkormányzati Képviselőtestülete a kórus eddigi munkájának elismeréseként kitüntetést adományozott a kórusnak. „Tata Városáért” ezüst fokozatát vehették át a 2007. augusztus 20-án rendezett városi ünnepség keretében. 2008, ban Csongrádon vendégszerepelt a kórus, majd 2009-ben Kisteleken jártunk. 2010-ben Tata városában nagy ünnepség keretében emlékeztünk 1510-re a tati országgyűlés 500 éves évfordulójára, ahol a város egyesített kórusában énkeltünk.2011-ben nagy sikerrel koncerteztünk a Szent Kereszt templomban a Víz Zene Virág Fesztiválon, a Barokk Fesztiválon együtt léptünk fel Fassang László orgonaművésszel, valamint Adventben együtt énekeltünk a város egyesített kórusában is. Minden évben önálló hangversenyt rendezünk Advent 3. vasárnapján, melyre vendégkórusokat hívunk. Járt nálunk a Várpalotai Vegyeskar, a Gizella kamarakórus Veszprémből, a Sonore vegyeskara Budapestről…Ez évben 2012 júniusában a Sokadalom keretében szintén együtt léptünk fel a város kórusaival a Jubileumi Testvérvárosi rendezvény komolyzenei koncertjén, ahol Kodály Zoltán: Kállai Kettőse hangzott fel az ünnep tiszteletére.

 

A nagy vegyeskarból 1991-ben kamarakórus alakult, akik számos rendezvényen képviselték városunkat, megyénket és az országot.

 

Sikeresen szerepeltek a Pécsett megrendezésre került Kamarakórusok Világfesztiválján 1996-ban. Minősítésüket 1999- ben kérték először, ahol a zsűri „Fesztiválkórus„ oklevéllel jutalmazta a kórust. A kamarakórus 2004. júliusában részt vett a Brémában megrendezett KÓRUSOLIMPIÁN, ahonnét ezüst éremmel térhettek haza.

 

2007-ben részt vettek a Rómában megrendezett II. Musica Sacra di Róma – elnevezésű Nemzetközi Egyházzenei Kórusversenyen ahol a zsűri Bronz éremmel jutalmazta együttesüket. 2009 és 2012 májusában pedig Lengyelországban jártak az „Ad Gloriam Dei„ címet viselő Nemzetközi Egyházzenei Kórusversenyen, ahol mindkét alkalommal bronz érmet szereztek. 2011, ben a kamarakórus 20 éves évfordulója alkalmából minősült az együttes. 2011 júliusában „HANGVERSENYKÓRUS” minősítészt szereztek. Ezt követően hangversenykörúton jártak Olaszországban Tata testvérvárosában Arenzanóban, ahol egy egyházzenei fesztiválon önálló koncertet adtak nagy sikerrel..Az év végén Kielcében részt vettek az Európai Únió Kórusfesztiválján Kielcében (Lengyelország), e –mellett önálló koncerteket adtak Komárom –Esztergom megye testvér megyéjében. A kamarakórus művészeti vezetője Robozné Schőnfeld Zsuzsanna.