Európai Védőoltási Hét 2009. április 20-26.

Az Egészségügyi Világszervezet Európai Regionális Irodája immár 4. éve hirdeti meg az Európai Védőoltási Hetet, melyen eddig a kontinensről 33 ország – köztük Magyarország is – jelezte részvételi szándékát.

 

A WHO hangsúlyozza: Az immunizáció biztonságos és hatékony eszköz a védőoltással megelőzhető fertőzések, a rokkantság és halálozás megelőzésében. Veszélyes oltatlannak, nem beoltottnak lenni. Az Európai Unióban az életkorhoz kötött kötelező védőoltások rendjét minden ország maga határozza meg. A magyarországi rendszert az évente megjelentetett Védőoltási Módszertani Levél tartalmazza, melyet az Országos Epidemológiai Központ állít össze. Hazánkban az életkorhoz kötött kötelező védőoltások terén a legfőbb cél a magas arányú átoltottság megőrzése. Ennek érdekében dolgoznak az ÁNTSZ munkatársai, az alapellátás orvosai és a védőnők egyaránt. A védőoltások több évtizedes alkalmazásával sikerült elérni, hogy a gyermekkori fertőző betegségek száma jelentősen csökkent, az általuk korábban okozott halálozások (pl. szamárköhögés, diftéria, kanyaró) megelőzhetők.

Magyarországon 2009-ben 11 fertőző betegség tekintetében alkalmazzák a védőoltásokat. Idén került a kötelező védőoltások közé a „Prevenar”, mely a Streptococcus pneumoniae baktérium okozta megbetegedéseket (pl. agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, középfülgyulladás) hivatott megelőzni a fokozottan veszélyeztetett, 2 év alatti korosztályban. A kedvező járványügyi helyzet megőrzése Önnek is feladata, gyermekének biztosítsa a hatékony egészségmegőrzést, a védőoltások általi védelmet!

 

ÁNTSZ Tatabányai, Tatai, Oroszlányi Kistérségi Intézet