A hívásra gyors segítség érkezik

Tata és Tatabánya közös jelzőrendszert működtet

A házi jelzőrendszert sokan ismerik már, mások viszont bizalmatlanok iránta. Pedig a kicsi és könnyen működésbe hozható készülék még életmentő is lehet. Ha elesik a magatahetetlen, idős vagy beteg ember, megnyomja  a vészgombot, s az ügyeletes gondozó hamarosan megjelenik. Nem a mentőket helyettesíti a jelzőkészülék, hanem a házi segítségnyújtást segíti, gyorsítja. A Tatai Kistérségi Többcélú Társulás, valamint a Tatabányai Többcélú Kistérségi Társulás szakmai együttműködésre szövetkezett, s a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban közösen lépnek fel. Hatékonyabbak is lesznek, s költségeket is megtakarítanak a fúzióval.

Az egyszerűen működtethető kis szerkezetet a 65 évnél idősebb személy és egyéb, egészségileg rászorult kérheti az orvos, védőnő, házi beteggondozó, vagy akár családtag által a szociális ellátótól. Az idős, beteg, fogyatékos, sérült, pszichiátriai beteg ezen segítséget kérhet akkor is, ha nem forog életveszélyben, de nem képes valamely hirtelen akadt problémával megbirkózni. A belső mobil adó-vevő riasztása Tatáról és Tatabányáról is a tatabányai diszpécserközpontba fut be, ahol a szakember eldönti, mennyire sürgős az eset, s kihez forduljon gyors megoldásért. A két város szociális intézménye továbbra is szakmai önállóságot élvez, az együttműködés praktikus szempontok mentén történik. A folyamatos 24 órás ügyeletet adó diszpécserközpontban határoznak, s értesítik a területileg illetékes ügyeletes gondozót. Ha kell, mentőt hívnak, de sok esetben elegendő az egyéb segítség: rokonok értesítése, gyógyszer beadása, élelmiszer beszerzése, a lakás hőmérsékletének ellenőrzése stb.

_ Régóta tervezte a város a jelzőrendszer életbe léptetését _ mondta el Czunyiné dr. Bertalan Judit, a tatai polgármesteri hivatal humán irodavezetője. _ Egyelőre bizalmatlanok sokan az ilyen jellegű szolgáltatás iránt, pedig fontos lenne az elfogadása. A csalók és tolvajok idősek és fogyatékosok elleni támadásaitól is védelmet nyújthat a készülék adott esetben _ hangsúlyozta. Mintegy 200 segélyhívó készülék kerül a rászorulókhoz folyamatosan. A tatai szociális alapellátó intézmény veztetője, Székely Csaba beszámolt róla, hogy az intézmény idén 80 készüléket vásárolt meg a város és a kistérség révén, így a csatlakozni kívánóknak ingyen tudják biztosítani azokat. Várják a jelentkezőket a 30/692-2255-ös számon, Hérics Anita fogadja a hívásokat. A feltételeknek megfelelő jelentkezőkkel írásos megállapodást köt a szociális alapellátó intézmény, s rögtön működésbe léphet a szolgáltatás.