Siránkozás helyett javaslatokkal éltek

Tatára hívta össze dr. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke kérésére Michl József tatai polgármester a Komárom-Esztergom megyei települések választott vezetőit. A nehéz helyzettel tisztában vannak a polgármesterek, ám panasznap helyett ötleteiket, javaslataikat hozták el a várhatóan még nehezebb költségvetési év elé nézve.

 

Hivatalosan 120 milliárd forinttal kevesebb központi érkezik az önkormányzatokhoz jövőre, viszont a feladatok nem fogynak _ szögezte le elöljáróban dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a MÖSZ elnöke. Hozzátette, hogy ez a 120 milliárd inkább 200-230 milliárdra rúg, sötét a kép. A magyar önkormányzatok azonban tízmillió polgárnak nyújtják a közszolgáltatások 60-70 százalékát, vezetőiket, képviselőiket nyolcmillióan választják _ nem mindegy, mit vállalnak a válság okozta nehézségekből. Tatára csaknem ötven megyebéli polgármester jött el a tanácskozásra, amelyet pártállásra tekintet nélkül szervezett a házigazda Michl József.

_ A hibás kormányzati politika erőteljesen sújtja az önkormányzatokat, új irány szükségeltetik _ hangsúlyozta Michl József. Komárom-Esztergom megyében tavaly a munkanélküliség négy százalékos volt, ami idén megduplázódott, bár országos szinten még így kedvezőbb a megyei helyzet számos térségénél. A 76 település alkotta hét kistérségen belül számos együttműködési forma létezik, s ezt politikamentesen folytatni kell. Nem egymás vállára borulva siránkoznak a polgármesterek, hanem összefogást és változtatást sürgetnek _ számolt be a helyi gyakorlatról.

 

Érdekes javaslatok hangzottak el a tanácskozáson, amelyek között néhány akár „robbanhatna” is. Gémesi György elmondta, hogy hazánkban 2,2 millió hektárnyi föld hever parlagon, amely a nemzeti földalapban szerepel, s a Nemzeti Vagyonkezelő rendelkezik felette. Miért nem adják ezt ki az önkormányzatoknak hasznosításra? Közmunkában energiaerdőt is telepíthetnének, gondozhatnának e területeken, vagy helyi közösségek zöldségtermesztést folytathatnának rajta. Megszűntek a falusi iskolakonyhák, a közétkeztetést szállítással oldják meg. Miért nem saját berkeiken belül? _ Akár száz programot is össze tudnánk állítani, de kicsi a mozgástere az önkormányzatoknak, s az érdekérvényesítő képességük erősítésének is itt az ideje! _ tette hozzá Gémesi, s követ dobott a vízbe, midőn a főváros és a fővárosi kerületek önkormányzati költségvetését feszegette. _ Budapest irdatlan összeggel, 500 milliárd forinttal gazdálkodik, a kerületek mégegyszer ennyivel, s számos területen párhuzamosság mutatkozik. A vidéki Magyarország viszont vergődik, egyre kevesebb állami támogatást kapnak az önkormányzatok, noha a zavaros politikai időkben is ők működtetik az országot _ hangzott a kendőzetlen megállapítás. Felvetette, hogy vajon a jövőben is kívánatos-e a polgármesterek országgyűlési képviselői tisztségviselése? Michl József elmondta, hogy Tata eddig a saját adóbevételeinek tíz százalékát automatikusan fejlesztésre fordította, a megvonások után azonban nem élhet e lépéssel. Dr.Völner Pál megyei közgyűlési elnök és a polgármesterek pedig a pályázati pénzekhez szükséges önrészt féltik, amelyet képtelenek lesznek előteremteni a megszorított helyhatóságok. Zárásképpen mégis az összefogás és a közös gondolkodás jelentőségét emelték ki a településvezetők tanácskozásán a résztvevők.  (Zs. M.)