Rövid tárgyalás, gyors határozathozatalok

A négy év egyik leggyorsabb testületi ülése zajlott le február 24-én a városházán, többnyire praktikus ügyekben meghozott határozatokkal. Módosították a költségvetési rendeletet, ahogyan negyedévente korrigálni szokták az aktuális gazdálkodás jegyében, valamint elfogadták a Tatai Városkapu Közhasznú Zrt. üzleti tervét. A lakosságot konkrétan is érintő kérdésben is tárgyalt a testület, minimális mértékben megemelték a szemétszállítási díjat. Mindössze 4,6 százalékos emelést javasolt a polgármester. ami a 110 literes kuka esetében havonta tizenegy forinttal magasabb díjat jelent.

A testületi ülésen elhangzott: Tatán tapasztalták, hogy a tömbházak gyűjtőibe csempészik a máshonnan összegyűjtött szemetet, sőt, a környékbeli falvakból is befuvarozzák egyesek a háztartási hulladékot. A testület kéri a lakosságot, ne folyamodjék senki ilyesmihez, hiszen önmagunkat csapjuk be vele.

 

A Nemzeti Energiatakarékossági Program pályázatainak önkormányzati támogatásaira vonatkozó döntésekről számolt be a városfejlesztési irodavezető, dr. lanta Éva, amelyet elfogadtak a képviselők. A polgármester hozzáfűzte: a panelházakon felújításán kívül lehetőség nyílt a családi házak energiatakarékos felújításának támogatására is. Tizenkilenc magántulajdonú otthon felújítási költségeihez négymillió forinttal járult hozzá az önkormányzat. Az országos pályázati ablak mindössze egy hónapig volt nyitva, a rövid határidővel vélhetően a költségek behatároltsága miatt élt a kiíró állam. Az önkormányzat pedig csak az államtól elnyert támogatást követően nyújthat további anyagi segítséget a megfelelő pályázatot benyújtóknak.

 

A képviselők Tata város diákönkormányzatának 2009. évi beszámolóját is elfogadta, Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester előterjesztésében. A Gyermekbarát város cím elnyeréséért tevékenykedő Tata dolgozza ki az UNICEF nemzetközi szervezet felkérésére az országra vonatkozó kritérium-rendszert. Számos dolog történt a gyermekek érdekében a városban, amelynek filozófiai alapvetése, hogy magukat az érintetteket is jobban bevonják a közügyekbe, a döntésekbe. Michl József polgármester hangsúlyozta: üdvözlendő lenne, ha a legfiatalabbak is "politizálnának", azaz a köz, a társadalom, az ország és a város dolgai iránt aktívan érdeklődnének.

 

Az április 11-iki országgyűlési választásokra jelölt szavazatszámláló bizottságok tagjait és póttagjait is megválasztották dr. Horváth Tivadar jegyző előterjesztésére a képviselők.,