"Zárszámadás" fejlesztésekről, beruházásokról, kórházról és rendelőről

Robozné Schőnfeld Zsuzsanna alpolgármester, helyi képviselő invitálta fórumra, pontosabban beszélgetésre a városházára a választókat. Valamennyi képviselő "zárszámadást" tart a napokban, ahogyan az alpolgármester fogalmazott, s mindannyian "vendégül" hívják Michl József polgármestert is, aki az önkormányzat 2006-tól mostanáig terjedő időszakának leltárát adja át. Nem ígérnek, hanem beszámolnak a történtekről. A várkanyarban álló rendelőintézet híreiről a néhány hónapja kinevezett dr. Laky Zoltán orvos-igazgató tájékoztatott. Jó hírekkel szolgált bizonyos szakrendelések elindulásáról.

Robozné Schőnfeld Zsuzsanna felsorolta hallgatóságának, mi minden történt a választókörzetében, ahol a legtöbb panelház adja a városlakók otthonait. A panelprogram keretében 344 lakás megújult, az állami támogatást az önkormányzat is megtoldotta, hogy könnyítse a tulajdonosok kiadásait. Érdekes kérdés merült fel egy lakó részéről, amellyel korábban nem találkoztak. A lakóközösség megkapta az állami támogatás elnyeréséről az értesítést, amelyben az állt, hogy talán két év múlva a pénz is megérkezik. A polgármester állásfoglalást kért a minisztériumtól írásban, hogy vajon az új helyzet miért állt elő.

 

Michl József polgármester alapos tájékoztatást nyújtott az eltelt három és fél év fejlesztéseiről, beruházásairól, a vagyongazdálkodásról, minden, a várost érintő önkormányzati történésről. Laky Zoltán főörvos beszámolt róla, hogy a rendelőintézetben kicserélték a fűtővezetéket, s optikus részleg nyílt az intézményben. A pénz kevesebb, a feladat több, hangsúlyozta Laky doktor, de az alapszakrendeléseknek nincsen híja. A külföldre távozott szemész helyettesítését megoldották, s a fül, orr, gégészeti szakrendelés mellé bevezették az audiológiai (hallás) ellátást is. A cukorbetegek ellátására három diabetológus áll rendelkezésre váltott műszakban, s megerősített kardiológiai szakrendelés fogadja  a pacienseket.

 

A szintén a város szívében álló művelődési ház sorsáról érdeklődtek a fórum résztvevői, annál is inkább, mivela szép környezetből még inkább kirí a lepusztult modern épület. Michl József szerint a helyhatósági választásokig azt lenne szükséges eldönteni, hogy mi történjék a házzal, mert bármiként határoznak, az hosszú távra vonatkozik, s nagyon sok pénzt igényel. Három lehetőség kínálkozik: vagy tíz évre rendbe hozzák, s ahhoz is legalább százmillió forint kell, vagy porig rombolják, s újat építenek, vagy komoly, korrekt átépítést hajtanak végre at elavult épületen. Pályázati lehetőség nincsen, ezért okoz ekkora fejtörést az önkormányzatnak a feladat. Egy bizonyos: a város nem nélkülözhet egy legalább kétezer fő befogadására alkalmas közösségi házat.