Kapszula rejti a Bartók Óvoda újjáépítésének körülményeit

Március 24-én ünnepélyes keretek között tették le a Bartók Béla Óvoda alapkövét. A Makovecz Imre stúdiója által tervezett organikus építmény a tervek szerint szeptemberre elkészül. Ekkor a régi Bartók Béla óvodásokhoz a Kuckó Óvoda apróságai társulnak és együtt kezdik meg az oktatási évet az új, ötcsoportos intézményben.

 

Az építkezés helyén tartották az ünnepséget, ahol a két óvoda lakóinak műsorát is láthatták az érdeklődők. Michl József polgármester köszöntője után Makovecz Imre, az organikus (szerves) építészet legjelesebb hazai képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlevőkkel.

 

- Szeretnénk, ha több gyermek születne. Nemcsak én, hanem a megrendelő, a városvezetés is. Ennek az is feltétele, hogy az elmúlt ötven évhez képest teljesen más szellemiségű, építészeti stílusú óvodák épüljenek. Én olyan terekben szeretem látni a gyerekeket, a dédunokáimat, melyeknek a padlójával nem párhuzamos a mennyezet, hanem fából van, a tetején besüt a nap, az oldalán is vannak ablakok – nyilatkozta a mester.

 

Az alapkőletétel érdekes mozzanata volt, amikor a két óvoda vezetője, Virágh Zoltánné és Niglás Edit Michl József, Makovecz Imre, valamint a kivitelezést végző cégek vezetői óvodások segítségével egy időkapszulát helyeztek az alapba. A kapszulába az épület tervrajzát, napilapokat, a Magyary-terv egy példányát, az óvodások névsorát, a régi óvoda kulcsait tették, hogy a jövő nemzedék, az utókor is emlékezhessen erre a jeles eseményre.

A tervezők által képviselt organikus építészeti stílus inkább filozófia, melyben az építmény szerves egységet alkot környezetével, mintegy kinőve abból. A tervező, Gerencsér Judit hosszú ideig szinte maga is az óvodások között élt, tanulmányozta kis világukat, a napi tevékenységüket, hogy a lehető legmegfelelőbb épület terveivel tudjon előállni.

 

A Bartók Béla úti Óvoda régi épülete már teljes egészében eltűnt a föld színéről, helyén már az új épület alapjai láthatók. Az 1973-ban átadott óvodát teljes egészében társadalmi munkával építették. Az akkori Bőrgyár, Szőnyeggyár, Vízmű, Tatai TSZ, Hűtőtechnika, Cserépgyár közreműködésével készült, könnyűszerkezetes, forfa épület volt. Az óvoda udvarára a szülők facsemetéket ültettek, hogy a nyári melegben árnyékot adjanak a gyermekeknek. Az udvar és a homokozó és szülői összefogással alakult. 50 kisgyerek befogadására volt alkalmas és mindig teltházzal működött. A kezdetektől 1995-ig Solti Tiborné volt az intézmény vezetője, 1995-től napjainkig pedig Virágh Zoltánné. Az oktató-nevelő munka magas színvonaláról volt mindenkor híres, a gyermekek, szülők és pedagógusok kiváló közössége jellemezte az óvodát. Az új, ötcsoportos, minden igényt kielégítő intézményben is mindent megtesznek majd a szeretetteljes légkör megtartásáért, hogy a felnövekvő generáció a legkiválóbb alapokkal rendelkezzen.