Az állványok mögött kibontakozóban az új Bartók Óvoda szépsége

Szerkezetkész állapotban áll a Bartók Béla úti új óvoda, jövendő szépsége egyértelműen felfedezhető a körülállványozott épületen. A 21. századi kívánalmakhoz illően korszerű épületbe romantikus és népies elemeket tervezett alkotója. Makovecz Imre építész helyezte el Michl József polgármesterrel a leendő óvoda alapkövét a Bartók Béla úton, ahol a kiszolgált panelovit azóta lebontották.

 

A Makona Stúdió asztaláról kikerült tervet Gerencsér Judit készítette, s már bontakozik a látvány, amely rövidesen magáért beszél!

 

- Tatai vagyok, szeretem a várost, s építészként is igyekszem ott lenni, ahol valami szép és jó dolog készül – mondja Lengyel József műszaki ellenőr. Az Archi-Tata Kft. ügyvezetője naprakész információkkal szolgál a mintegy 422 millió forintos beruházásról.
- Bizonyos részeken a rendkívüli esőzések miatt némi hátrányt szenvedett a kivitelezés, másutt azonban behozták a csúszást. Folynak a belső munkálatok, burkolás, festés, lassan szállítják a beépítendő bútorokat – sorolja a kivitelezés fázisait Lengyel József.

 

A kétszintes, ötcsoportos óvodában kapnak helyet a Bartók és a Kuckó Óvoda gyerekei, az emeleten tornaterem, közösségi helyiség lesz. Két nagy bejáraton lehet megközelíteni az akadálymentesített létesítményt. Nemcsak mozgássérülteknek, de látás- és hallássérülteknek is biztonságos közlekedést alakítanak ki: vezetőcsíkkal, kihangosítóval, Braille-írású táblákkal. Fából készülnek a nyílászárók, a padló, az energiatakarékos megoldások nem akadályozzák a természetes anyagok használatát. Háromméteres, fából alkotott előtető kerül a patak felőli kapu fölé. 

 

- Ma már rendkívül változatos anyagokat és eljárásokat alkalmaznak a modern építészetben, ami nem áll ellentmondásban az archaikus formák megjelenítésével. Ennek az épületnek a külseje adja meg a különlegességét: a levélmintás faoszlopokat imitáló tartóelemek, a népi motívumokat megidéző lábazat, a kapuk, a bútorzat, s az egyéb, kisebb részletek mind-mind olyan belsőépítészeti és esztétikai megoldásokat tartalmaznak, amelyek később sem veszítenek varázsukból – mondja a műszaki szakember.

 

Az építkezésen jelenleg több, mint ötvenen dolgoznak, szinte valamennyi szakma egyszerre van jelen, szorít az idő, sürget az ígéret. Október 15-éig tartoznak átadni az óvodát a pályázat szerint. Nagyon jó hírrel szolgál mindezeken felül a műszaki ellenőr: az udvar jóval nagyobb lesz, mint eredetileg rendelkezésre áll. Az önkormányzatnak sikerült megtoldania a szomszédos terület cseréje révén, ez valódi kincs az igen hangulatos városközponti fertályon. A barokk városmaghoz nem illő modern épületeket a kulturált környezet és a sok növény ellensúlyozza.