Árvízkárosult lengyel fiatalok vendégeskedtek Tatán

Lengyelországot is sújtották a hatalmas esőzések utáni árvizek, amelyek nem hagyják érzelmek nélkül a Tatán élő lengyel kisebbségieket. Segítségükkel, a helyi önkormányzat és többek támogatásával negyvenhatan vendégeskedtek kilenc napon át Tatán. Robozné Schőnfeld Zsuzsa alpolgármester fogadta és látta vendégül a hivatal nevében őket, valamint a szintén itt vendégeskedő, Edelény melletti lád-besenyői (lengyel származású) árvízkárosultakat.

 

Tata alpolgármester asszonya meleg szavakkal köszöntötte az árvízkárosult fiatalt és kísérőiket, majd hangsúlyozta, hogy mélységesen együtt éreznek a nagy károkat elszenvedő családokkal, és nagyon örülnek, hogy a Szent Kereszt megyei (a lengyel területi egységnek Komárom-Esztergom megyével van együttműködési, mondhatni testvér megyei  megállapodása) hat település fiataljai Tata vendégei lehetnek.

Bros Stanislaw Wojciechné, a Tatai Lengyel Kisebbségi Önkormányzat helyi elnöke ajánlotta fel, hogy segítenének  az árvízkárosultak honfitársaikon. Karitatív elképzelésében társra talált többek között a tatai önkormányzatban, a tatabányai és az esztergomi lengyel kisebbségi önkormányzatban, amelyek anyagilag is támogatták a kilencnapos vendéglátást. 

 
 – Jó érzés, hogy létre tudtuk hozni ezt a tábort, pedig a mai, pénzszűkében szenvedő világunkban ez nagyon nehéz. Ami még örvendetes, a lengyel származású lád-besenyői fiatalokat összehoztuk a Szent Kereszt megyeiekkel, akik között ismeretségek, mély barátságok szövődtek. Ezúton köszönöm támogatóinknak, hogy létrejöhetett ez a tábor, amely enyhítette az árvízkárosult fiatalok fájdalmait – mondta meghatottan Bros Stanislaw Wojciechné.

A 48 tagú, hét-tizenhét éves fiatalokból álló társaságot a tatai Esély Alapítvány Táborban szállásolták el, ahol naponta nívós programokon vehettek részt. Jártak Budapesten, Roman Kowalski lengyel nagykövetnél, megismerkedtek a főváros, Esztergom és Tata nevezetességeivel. Emellett szórakozásra is jutott bőven idő, különösen a tatai Fényes fürdő nyerte meg tetszésüket.

 

 Péntek Sándor