Tata története reprint kiadásban

Ismét egy helytörténeti érdekesség jelent meg: Rohrbacher Miklós Tata története című könyvének reprint kiadása. Az 1888-ban kiadott művet most elegáns keménykötésű borítóval veheti kézbe az olvasó, melyhez ifj. Gyüszi László írt tanulmánykötetet. A szerző, Rohrbacher Miklós Tatán született, s később Budapest rendőrfőkapitány-helyetteseként tevékenykedett. Egykori szülőházát egy tábla jelzi a Fazekas utcában.

 

A könyvet fiatal joghallgatóként írta, s különlegessége, hogy olyan iratokat is tanulmányozhatott és feldolgozhatott a tatai községháza dokumentumai közül, melyek később, 1891-ben egy tűzvész során porig égtek. A kötet megjelentetésének ötletgazdája a Tatai Városkapu Zrt. volt.

- Kultúrtörténeti jelentőséget láttunk a kiadásban – tájékoztatott Berczelly Attila vezérigazgató. Tudtuk azt, hogy Rohrbacher Miklós könyvét egyetlen egyszer adták csak ki, 1888-ban, azaz 122 évvel ezelőtt, és csak néhány példány található a városi könyvtárban. Ugyanakkor az emberek keresik, hiszen ez még olyan forrásokra támaszkodik, melyek a tatai levéltár elpusztulása miatt már nem kutathatók.

Dr. Körmendi Géza neves helytörténész a bemutató alkalmával elmondta, hogy ez volt az első átfogó kiadvány Tata történetéről. - Mindenkinek ajánlom a könyvet, aki szereti Tatát, hiszen ez forrásértékű mű, még akkor is, ha bizonyos részein már túlhaladt az idő – nyilatkozta dr. Körmendi Géza. A helytörténész magával hozta a tulajdonában levő eredeti kiadású könyvet is, melyet 1958-ban egy tanítványától kapott, s mint később kiderült, ez a köny Rohrbacher Miklós saját példánya volt egykor.

- Az elmúlt négy évben mindig célunk volt, hogy olyan könyvek jelenjenek meg a városról, melyeket kézbe vehetnek az itt lakók. A gimnazistáknak például remek olvasmány lehet, ők már bizonyosan jól értik. Annyi érdekes információt tartalmaz, melyeket érdemes áttanulmányozni – fejtette ki véleményét Michl József országgyűlési képviselő, a város polgármestere.