Ünnepi hagyománnyá vált az Öreg-tavi nagy halászat

Ragyogó napsütésben vetették ki többször is hálójukat a halászok a tavon, hogy aztán partra húzzák, majd a rögzítővasakhoz igazítsák a hemzsegő kopoltyúsokkal teli ősi eszközt. A tavak adományának őszi befogása csaknem olyan betakarítás, mint a gyümölcs vagy a gabona learatása. Tatán tizedik éve rendezik meg, immáron ünnepélyessé téve e munkaszokáshoz kapcsolódó eseményt, tóáldással és köszöntőkkel, halárusítással és lacikonyhákkal, kirakodóvásárral és háromnapos vigassággal. Michl József polgármester, országgyűlési képviselő és Major Dezső, a Tatai Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója elsőként a halászokat köszöntötték és köszönték munkájukat, majd a helybélieket és a vendégeket üdvözölték a tradicionális rendezvényen.

 

Tatán a tenger kivételével mindenféle formában megtalálható a víz - mondta október 23-iki köszöntőjében Michl József, az Eszterházy-kastély előtt felállított nagysátor előtt. Folyó, tó, patak, ér, forrás - ez mind-mind kincse Tatának, az élővizek városának. A már pénteken megkezdődött rendezvényen szombat délutánra javában sült-főtt a sok halétel, a kézműves termékekkel teli vásáros asztalok előtt ráérősen sétálgattak, nézelődtek az emberek. A hétvégén mindkét nap reggelén kivetették hálójukat  a vízhatlan, zöld ruhákban és combig érő csizmákban tüsténkedő halászok, hogy ősi mozdulataikkal ritka élményt nyújthassanak a megilletődött nézőknek. A Keresztelő Szent János szobor közelében felépítettek egy nádkunyhót is, csónakok pihentek a homokos fövenyen, s a 400 méter hosszú hálót lassan a part felé húzták a férfiak. Az ugráló, vergődő halak látványa a mai embernek olykor zavarbaejtő, sajnáljuk a tátogó kopoltyúsokat, de az ember bizony az élővilág csúcsragadozója, s hússal, hallal is táplálkozik...

 

Az Öreg-tóban többféle ponty, kárász, harcsa, csuka tenyészik, ilyenkor ősszel lehalásszák őket. A többségét idén is eladták, a parton jó áron kínált halnak nagy keletje volt! Major Dezső, a Tatai Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, a halászati ágazat vezetője, az Öreg-tavi Nagy Halászat házigazdája a halászoknak mondott köszönetet egész évi munkájukért. Orosz Sándor, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-kezelők Szövetségének igazgatója arra utalt, hogy az idei időjárás a tógazdaságoknak nem volt könnyű. Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója a csapadékos esztendő felidézése kapcsán arról szólt, hogy a szakembereknek köszönhetően Tatán nem okozott nagy bajt a sok víz, s sikerült a tó körüli rácsrendszerrel megakadályozni, hogy a halak elszökjenek a tóból.

 

Michl József polgármester megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójáról, amely ezúttal egybeesett a nagy halászattal. Az ősi és népi hagyomány azonban egyáltalán nem ütközik a nemzet egyik legszentebb ünnepével, hangsúlyozta a polgármester. Azt kívánta a helybélieknek és a látogatóknak, hogy érezzék magukat jól a biológiai sokszínűség, azaz a biológiai diverzitás fővárosaként elsimert Tatán, s térjenek vissza rövidesen a vadludak érkezésére!