Megnyitotta kapuit az álomóvoda

Ünnepélyes keretek között adták át a még friss vakolatú és festésű Bartók Béla Óvodát. A Makovecz Imre stúdiója által tervezett intézmény elkészültére már régóta vártak a városvezetők és a használók is. Michl József polgármester és a képviselő-testület tagjai még 2007-ben álmodták meg az új óvodát. Az álom lassanként valósággá vált: megtalálták a pályázati lehetőséget és a szükséges önerőt is.

 

Az intézmény helyén korábban is óvoda működött, egy 1973-ban átadott, könnyűszerkezetes épület, ahol két csoport fogadta be a gyermekeket. Ezt elbontották, februárban átadták a munkaterületet a kivitelezőknek és októberre elkészült a megye legmodernebb, s talán legszebb óvodája.

 

Az ünnepségen részt vett Gerencsér Judit, a Makovecz-stúdió vezető tervezője is, aki szerint ideálisabb helyszínt nem is lehetett volna találni az óvodának, hiszen a patak partja, a hatalmas fák, a liget és a természet közelsége a legkiválóbb egységben van az organikus építészetre jellemző belső terekkel.

 

Michl József, országgyűlési képviselő, polgármester is megosztotta gondolatait a vendégekkel: - Felmerült bennem az is, hogy az épület alakja egy kézhez vagy akár egy szemhez is hasonlít, mely a jövőbe tekint. Az biztos, hogy az érdekes megoldások, a hajlatok, a terek, a szerkezetek, a felhasznált anyagok az organikus világot és a biztonságot jelentik az apró gyermekeknek, akik számára meghatározók a korai évek tapasztalatai – fejtette ki Michl József.

 

Az épület 1323 négyzetméteres, melynek földszinti részén találhatók a csoportszobák, valamint az öltőzők, a 150 adagos, modern technológiával rendelkező főzőkonyha, valamint az ehhez kapcsolódó szociális helyiségek. A külön bejáratú emeleten helyezkedik el a testnevelés terem, a fejlesztőszoba és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló helyiségek. A projekthez az Európai Unió száznegyvenkétmillió forint támogatással járult hozzá, a fennmaradó részt, háromszázmillió forintot pedig Tata Város Önkormányzata biztosította.

Az óvoda immár öt csoport részére áll rendelkezésre, így két intézményt összevontak: az egyik részbe visszaköltözött a régi bartókos csapat, a másik részbe pedig a Kuckó Óvoda közössége, ily módon történt a „házasság”. A két óvoda vezetője, Virágh Zoltánné és Niglás Edit elmondta, hogy kezdetben idegenkedtek az újtól, de mára hatalmas boldogság van a szívükben, hiszen csodálatos munkahelyet kaptak, ahol természetesen a legnagyobb figyelmet a gyermekek kapják.

 

A megjelenteket Kozma László, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főtanácsosa is üdvözölte, Szalai Gábor plébános pedig megáldotta az óvodát.

 

A Bartók Óvoda a makoveczi szellemiséget viseli magán korunk kívánalmaival összhangban. A gyermekek testi-lelki-szellemi fejlődését pedig az az óvodapedagógus-gárda biztosítja, mely már a korábbi években is bizonyított: a tatai óvodák mindegyikében első a gyermek és a szeretetteljes, családias légkör.