Magyary-könyvbemutató a Parlamentben

 

Tata tudós szülötte, Magyary Zoltán  előtt tisztelegtek, amikor Michl József tatai polgármester, országgyűlési képviselő bemutatta a Parlament delegációs termében a nemzetközi hírű közigazgatási jogtudós hasonmás kiadású szakmunkáját. Dr. Kövér László parlamenti alelnök is méltatta az alkotót és munkásságát, ami manapság a járások újjáélesztése okán ugyancsak aktualitást nyert. A kormányzat szakigazgatási terveit tartalmazó programot is Magyary Zoltánról nevezték el.

 

Magyary Zoltán (1888-1945) Tata szülötte, nemzetközi közigazgatás-tudóssá vált, tézisei, gyakorlati megállapításai és javaslatai a közigazgatásról jószerivel ma is aktuálisak. Tatán ismert a neve, ám az említett könyv fajsúlya és újra történt kiadása miatt Michl József polgármester szélesebb szakmai körben is kívánta felhívni a szerzőre és munkásságára a figyelmet. A közigazgatás és az emberek című külsőre elegáns, tartalmilag értékes, különlegessége az a soklapos melléklet, amely az 1936-38 között a tatai járásról készített felmérést illusztrálja. Színes, rajzos térképek, beszédes statisztikákkal, nagyrészletességgel mutatja be e közigazgatási egység minden jellemzőjét.

 

A március 8-iki könyvbemutatón Michl József országgyűlési képviselő mellé csatlakozott dr. Nyikos László képviselőtárs, a számvevőszéki és költségvetési bizottság elnöke, aki egy másik Magyary-kiadványt, A magyar állam költségvetési joga című alkotás kiadását támogatta. Az eseményen Ambrus János főigazgató köszöntötte a vendégeket, majd dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke méltatta az állam- és jogtudós munkásságát. Gál András Levente közigazgatási minisztérumi államtitkár kiemelte, hogy a kormányzat közigazgatási fejlesztési terveit is Magyary-programnak nevezik, a jeles előd szakmai megbecsülése okán.

 

Michl József, Tata és térsége országgyűlési képviselőjeként szinte „személyes” hangot ütött meg a tudós példakép személyiségének megidézése kapcsán, elmondta, helyben mennyire élő emlékezet őrzi Magyary Zoltán szakmai és emberi nagyságát. (Magyary Zoltán és felesége az 1945-ös szovjet bevonuláskor önkezükkel vetettek véget életüknek.) A közigazgatás reformját, emberközelivé tételét szorgalmazta korához képest igen modern szemlélettel minden tanulmányában, írásában és oktatási tevékenysége során Magyary, ma is élvezetes és olvasmányos stílusban.

 

Tatán tizenöt évvel ezelőtt alapították meg újra a hetven éve működött mintájára a Magyary Zoltán Népfőiskola Társaságot, amely viszi tovább a névadó szellemiségét. Az országgyűlési helyszínen is bemutatott hasonmás könyv kiadójaként jegyzett társaság nevéhez konferenciák, előadások, rendezvények fűződnek, tájékoztatott a hagyaték ápolásáról dr. Mikolasek Sándor, a társaság új elnöke és Keresztesi József szakmai vezetője.