A Bordó Házban a Magyary-terv Giesswein-programja: Miben segíthetünk?

A Tata városfejlesztését tartalmazó Magyary-terv Giesswein-programjának kidolgozására hívtak össze egy szakemberekből álló grémiumot, amelynek tagjai főként egészségügyi és szociális témákban hivatottak közreműködni. Közös fejlesztő munka indult 2009. őszén, amely tavaly júniusban zárult le, tájékoztatott Horváthy Lóránt alpolgármester. Az elkészült munkát kívánják bemutatni minden érdeklődőnek március 28-án, hétfőn este hat órától, s március 29-én, kedden délután négy órától a Bordó Házban.

 

A bemutató célja nem csupán egy programbemutató, hanem egyben partnerkeresés is a megvalósításra. A civil szervezetek közül a szociális és egészségmegőrző, oktatási- és művelődési célú szervezeteket várják a szervezők tatai és kistérségi viszonylatban. Örömmel fogadnák a diákönkormányzatot! Az önkormányzati szociális célú intézmények, az alapellátó és intézményei, az egyházi és civil intézményfenntartóknak és intézményvezetők tartoznak még a meghívottak körébe.

 

Giesswein Sándor (1856-1923) a keresztényszocialista mozgalom elsõ magyarországi képviselõje Tatán született. Középiskoláit a tatai piarista – majd mint kispap –, a gyõri bencés gimnáziumban végezte. Teológiai tanulmányait Bécsben kezdte és Budapesten fejezte be. 1904-tõl a Keresztényszociális Egyesületek Szövetségének elnöke, 1905-tõl mint néppárti képviselõ aktív politikai munkásságot folytatott, a forradalmi munkásmozgalommal szemben szorgalmazta a keresztényszocialista szervezetek létrehozását. Szociális érzékenysége és papi hivatásának a szegények és elesettek megsegítése okán való kiteljesítése miatt választotta a tatai városvezetés személyét példaképül, s a Magyary-terv szociális fejezete névadójául.