Elkelt az Európa Díj: 2008-ban Tata a második helyet kapta

Az "Európa Díjat" pályázat útján évente egyetlen város nyerheti el. Az Európa Parlament rangos elismerésére idén - másik 27 európai város mellett - Tata is pályázott.

Az Európa Díj a legmagasabb kitüntetés, amelyet egy önkormányzat az európai kapcsolatok fejlesztésében elért kimagasló eredményeiért kaphat. Az Európa Díj Albizottság a díj elnyerésére legesélyesebb 5 pályázót április 17-én meghívta Strassbourgba, ahol a pályázó városok vezetői személyesen számoltak be településük nemzetközi tevékenységéről. Tatát a város polgármestere Michl József, és Osgyáni Zsuzsanna - a pályázat készítője - nemzetközi referens mutatta be. A polgármester beszédében utalt arra, hogy Tata széles körű testvérvárosi kapcsolatainak meghatározó szerepe volt abban, hogy az Európa Tanács 1999-ben Európai Diploma, 2000-ben Becsület Zászló, 2004-ben pedig Becsület Plakett kitüntetéssel ismerte el Tata polgárainak az európai egység erősítésére irányuló munkáját.
A delegáció részletesen beszámolt a város intézményeinek és civil szervezeteinek nemzetközi programjairól, a tatai iskolák testvérvárosi kulturális és sport csereprogramjairól, az UNICEF "Gyermekbarát város" kezdeményezésről, valamint az Európa Tanács "Building a Europe for and with Children" programjához is kapcsolódó 2008. május 24-25-ére tervezett, önkormányzati szervezésű nemzetközi konferenciáról, melynek központi témái a gyermekjogok és a gyermekjólét lesznek.
Az adományozók úgy ítélték, hogy a pályázó városok közül az Európa Díjat idén a lengyelországi Katowice városának ítélik oda, a második legtöbb szavazatot pedig Tata városa kapta.
A bizottság lengyel elnöke elismeréssel szólt a tatai pályázatról, és bíztatta a város vezetőjét az újabb pályázat benyújtására 2009-ben.