Teret neveztek el a boldog pápáról

A Tatai Lengyel Kisebbségi Önkormányzat kezdeményezte, Tata Város Önkormányzati Képviselő-testülete elfogadta azt a javaslatot, hogy a Szent Kereszt Plébániatemplomot körülvevő teret II. János Pál pápáról nevezzék el. Az ünnepélyes ceremónia szentmise keretében történt pontosan a Vatikánban zajló boldoggá avatással egyidőben. A misén részt vett Roman Kowalski, Lengyelország magyarországi nagykövete is. A nagykövet köszöntőjében elmondta, hogy akkor, amikor 1978-ban a Karol Wojtylát pápává választották, senki sem sejthette, milyen nagy hatással lesz a lengyel pap a világra.

 

- II. János Pál óriási befolyással volt a közép-európai politikai folyamatokra és az egész katolikus egyházra. A közép-európai országokat bíztatta, folytassák szabadságharcaikat, s az, hogy mindezt végig tudták vinni, nagyban köszönhető neki – mondta Roman Kowalski.

 

Kótai László esperes-plébános kiemelte, a pápa korábban volt kőfejtő, színész, ellenálló és etika-professzor is. Rendkívüli életutat járt be, s az erő, mely belőle áradt, mindenkit lenyűgözött. Kótai László elmondta, személyesen is találkozhatott II. János Pállal egy krakkói szentmisén. - Úgy éreztem, Krisztus megjelent általa és ő szólt hozzám – mondta Kótai László.

 

A templomban II. János Pál tiszteletére emléktáblát helyeztek el Bros Stanislawné, a Tatai Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke kezdeményezésére. A templom körüli teret a polgármester, Michl József beszédét követően szentelte meg Kótai László. Michl József hangsúlyozta, azért is örömteli, hogy a teret II. János Pál pápáról nevezték el, mert ő az a személy volt, akit mindenki ismerhetett, magához közel állónak érezhetett.