Nyílt Ifjúsági Öttusa B Európa Bajnokság Tatán és Tatabányán

 A tatai edzőtáborban és a tatabányai Gyémánt Fürdőben tartják a 15-16 éves korosztályú versenyzők részvételével a Nyílt Ifjúsági Öttusa B EB-t július 12-16. között. A magyarok hagyományosan jó teljesítményt nyújtanak a sportágban, mondta el a városházi sajtótájékoztatón Lang Erzsébet, a Magyar Öttusa Szövetség főtitkára. Michl József polgármester bejelentette: Tata örömmel várja a több mint húsz országból érkező 130 sportolót. A sportvetélkedés mellett egy napon Tatával ismerkednek a fiatalok, bejárják a város nevezetes helyeit.

 

A megnyitó ünnepség a tatai edzőtáborban lesz július 12-én, este 7-kor. A verseny másnap, 13-án a tatabányai uszodában kezdődik: 10 órától a lányok, 11-től a fiúk részvételével. Július 14-én 10 órától folynak az edzőtáborban a kombinált versenyszámok, 17 órakor eredményhirdetés. A pénteki nap szabad, ekkor barangolják be a Tatát a fiatalok. Szombaton, 16-án 10 órától Tatabányán, a Gyémánt Fürdőben zajlik mind a lány, mind a fiú, mind a vegyes váltó úszás, délután háromtól ismét az edzőtáborban vetélkednek a sportolók: a népszerű kombinált versenyszámokat ekkor bonyolítják le.

 

Az öttusában szerepel az úszás lövészet, vívás, lovaglás, futás, ám a junioroknál nincs lovaglás. Népszerű viszont a kombinált számnak nevezett lövészettel ötvözött futás, amely látványos és izgalmas, mondta el Pécsi Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség szakmai vezetője. Korponai István magyar csapatvezető beszámolt a tatai helyszínen zajló ifjúsági EB egyik sajátosságáról: az Európán kívüli Egyiptom ifjú öttusázói is neveztek, s engedéllyel méretik meg magukat a kontinens nemzetközi mezőnyében.