Fövenyesítenek a tóparton

Olyan érzésünk lesz az Öreg-tó Kajakháztól a Fáklya utcáig terjedő 950 méteres szakaszán, mintha tengerparton járnánk. A kővel burkolt partszakaszt fövenyes parttá alakítják a tómederből kitermelt anyagból. Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Tatai Öreg-tó és Által-ér vízgyűjtő rehabilitációjára az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében nyert támogatást.

A tatai székhelyű Által-ér Szövetség kezdeményezte a pályázat benyújtását, amellyel 1,3 milliárdos uniós forrást nyert el az igazgatóság. A közel 220 hektár nagyságú Öreg-tavon megkezdődtek a munkálatok.

 

– Az Öreg-tó Keleti partján fövenyes partszakaszt alakítanak ki, mégpedig a mederből kikotort homokból. A nyári fürdőzőknek ezt úgy kell elképzelniük, hogy a tó vize egyenletesen mélyül majd, a mostani kőből készült partfal teljesen eltűnik és a homokos fövenyen fogják megközelíteni a vizet, mintha egy tengerparton lennének. Korábban a madármegfigyelő torony környezetében már történt hasonló beavatkozás. A fövenyesítésre és foltokban a nádtelepítésre a vízminőség javítása céljából van szükség – ismertette Mürkl Levente, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi és energetikai referense.

 

Ahogy Michl József polgármester mondta, az Öreg-tó benne van a város életében, amely szinte valamennyi tatai fesztiválnak a szerves része. Éppen ezért a turizmus és a komfortérzés miatt a nyári üzemvízszint lenne az optimális. A munkálatok a völgyzárógáton elhelyezkedő partfal és a zsilipek felújítását is tartalmazzák, így a jövőben az ősz beálltával nem lesz szükség a tó ilyen, a maihoz hasonló mértékű leeresztésére.