Hogyan és kik vehetik igénybe a tóparti sétányt?

Az Öreg-tó és környékének használata volt annak az egyeztető fórumnak a témája, melyet a Tata és Térsége Civil Társulás kezdeményezett. A fórumot a polgármesteri hivatalban tartották, s minden olyan érdekelt felet meghívtak, akik a tavon és környékén valamilyen tevékenységet, hatósági jogkört gyakorolnak.

 

Hogy miért is volt szükség az egyeztetésre, arra Domonkos Ágnes, a Társulás elnöke adott választ:

- Együtt gondolkodásra törekszünk a tó használatával kapcsolatban, ezért minden érintett bevonásával tárgyaltunk. Szeretnénk, ha konszenzus születne a tó üzemeltetési rendjéről. Mivel sok érdek ütközik, sokan igénybe veszik a tavat és környezetét, időben kell gondolkodni annak mikéntjéről. A tavasz beálltával kirajzanak a sétálók, a babakocsis kismamák, a biciklisek, a sportolók, jár a kisvonat, s néha még lovasokkal is lehet találkozni. A tavon pedig kajakosok, sárkányhajósok, evezősök jelennek meg, s közlekedik még a sétahajó is. Mindezt úgy kell összehangolni, hogy senki érdeke se sérüljön. Szerencsére az idegenforgalom is egyre erősödik ezen a részen, s ez akkor jó, ha mindenki jól érzi magát. Hittel és elkötelezettséggel – úgy gondolom – megállapodás születhet – vélekedett Domonkos Ágnes.

 

A fórumon sokan meglepődve hallgatták, hogy amint az összes vízi-állást, a sétahajó-kikötőt is elbontották, s ennek okára is keresték a választ. A vízügy illetékese elmondta, hogy hivatalosan egyszerű vízi-állásként volt nyilvántartva, ezért kerülhetett sor annak eltávolítására.

Horváthy Lóránt alpolgármester vezette a tárgyalást, aki kiemelte, hogy a város már régóta egységes stég-szerkezetet szeretne kialakítani a tavon. Most úgy tűnik, a használókkal egyeztetve sikerülhet.

- Lényeges kérdés az is, hogy a tómeder a Magyar Állam tulajdona, ám az árvízvédelmi feladatok ellátásából eredően az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság illetékes eljárni. A part és a sétányt körülvevő zöld felület pedig az önkormányzaté. Régóta aktuális, hogy a tó használati rendjét állapítsuk meg, s azt közzé tegyük. Ez mihamarabb meg fog történni. Hozzátenném azt is, hogy két éve kezdeményeztük, hogy a vár kapuit éjszakára zárjuk be, mivel ez egy történelmi terület, melyet védeni kell – nyilatkozta az alpolgármester.

Felvetődött az is, hogy lehet-e fürdőzni a tóban, melyre Horváthy Lóránt elmondta, ez a mindenkori vízminőségtől függ, de az elmúlt években a víz minősége megfelelő volt. - Az más kérdés, hogy ez szolgálja-e a város érdekeit. Mindannyian tudjuk, hogy inkább a Fényes fürdő az, ahol erre a feltételek adottak – hangsúlyozta Horváthy Lóránt.