Új buszmenetrend, változó viteldíjak

A Vértes Volán Zrt. áttekintette Tata város vonatkozásában a járatok menetrendjét, útvonalait. A szolgáltató menetrendi szakemberei figyelembe véve az észrevételeket kialakítottak egy új, módosított menetrendet és vonalvezetést, amely július 1-jétől lépett életbe.

A város fejlődése, a gépjárműforgalom jelentős növekedése miatt a jelenlegi menetidők a fő útvonalakon tarthatatlanná váltak. Igény még a MÁV – helyi járati csatlakozások összehangolása is. Mivel több eszköz nem áll rendelkezésre a feladat elvégzéséhez, ezért szükséges a menetidőknek és a menetrendeknek a megváltozott körülményekhez való igazítása. Ezzel elérhető az is, hogy az Ipari Parkban jelentkező jelentős utazási igények (munkásszállítás) kiszolgálhatóvá válik, illetve a Mocsai út, Veres Péter u., Dózsa Gy. út által érintet lakóterület jobb elérhetősége is biztosítható. A menetrend és vonalvezetés változás lényeges elemei a következők:

  1. Az 1 jelű járat 20 percenként közlekedik – ez a menetidő tartható, valamint a MÁV ütemes menetrendjéhez jobban illeszkedik.
  2. A menetrend új eleme az 1P járat, mely az Ipari Parkban a Gedia Kft-ig közlekedik műszakváltásokkor.
  3. A járat bevezetése – Az új menetrend bevezetésével nem tarthatók a Mocsai utcai lakóterület kiszolgálását biztosító járatok (fordába nem illeszthetőek),

valamint az 1 járat meghosszabbításával szabad és munkaszüneti napokon a jobb elérhetőséget biztosít a területen lakóknak (Fellner J. úti forduló, Almási úti temető, vasútállomás óránkénti elérése). A buszon vásárolható menetjegyek ára kevésbé emelkedik, mint az elővételben vásárolhatóak ára. Az utasok Tatán jellemzően a buszon vásárolják meg a menetjegyüket, ezért ebben az esetben az utazók nagyobb része érzékel kisebb áremelkedést. A bérletek árváltozása tekintetében az egyvonalas bérletek ára emelkedik a legjobban és az összvonalas illetve a kombinált bérletek ára emelkedik a legkevésbé. Ebben a variációban a díjemelés – súlyozva a tarifaelemek bevételen belüli arányával – átlagosan 10 %-t tesz ki. Figyelembe véve azonban, hogy a kedvezményes tanulóbérletek ára, az ezekre és a nyugdíjas bérletek után járó árkiegészítés, valamint az ingyenes utazások árkiegészítése nem emelkedik a tarifaemelkedés átlagosan 3,9%.

Megnevezés

2007.

2008.07.01

Egységár

Egységár

(Ft/db)

(Ft/db)

Menetjegy elővételben

130

160

Menetjegy autóbuszon

160

180

Egyvonalas bérlet

2120

2530

Egyvonalas bérlet félhavi

1210

1390

Összvonalas bérlet

3100

3590

Összvonalas bérlet félhavi

1770

1980

Kombinált összvonalas bérlet

3600

3990

Kombinált összvonalas bérlet félhavi

2060

2270

Tanuló bérlet

405

405

Nyugdíjas bérlet

1180

1350

CsatolmányMéret
PDF ikon buszmenetrend.pdf331.79 KB