Idén is kiírták a Környezetvédelmi Alap pályázatait - Hat kategóriában lehet nevezni

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottsága 1999-ben döntött a helyi környezet- és természetvédelmi alap létrehozásáról, az alapot azóta minden évben kiírják. Idén 4 millió forint értékben, 6 kategóriában lehet rá pályázni.

 

A környezetvédelmi alap pályázati kiírásainak célja a környezetvédelmi beruházások, fejlesztések, valamint oktatási, ismeretterjesztő programok, táborok támogatása, és persze Tata szebbé, környezetudatosabbá tétele. Az alapra idén hat kategóriában pályázhatunk.

A Legszebb konyhakertek pályázat minden évben népszerű, a saját gazdaság, kiskertek, konyhakertek fejlesztéséhez járul hozzá különböző kategóriákban, a Magyarország legszebb konyhakertje elnevezésű országos program keretében. „A legszebb konyhakertek” helyi versenyt minden település maga folytatja le. Kategóriánként külön-külön díjazásra kerülnek a kertek, és értékes tárgy jutalmak találnak gazdára.

A Civil és intézményi pályázatra mindazok pályázhatnak, akik például nyári tábort vagy más fejlesztést terveznek környezetvédelmi céllal. Helyi programot megvalósító civil szervezetek, egyesületek, magánszemélyek, társaságok, vállalkozások, lakossági csoportok, valamint intézmények jelentkezhetnek rá.

 A Komposztálási pályázatra egy adatlap benyújtásával lehet jelentkezni, s az első 20 érvényes pályázatot benyújtó személynek az önkormányzat ingyenesen 1 m x 1 m x 1 m nagyságú, fa/műanyag komposztáló ládát biztosít, melyet 3 évig kell fenntartaniuk, komposztálási naplót vezetve.

A Médiapályázat kifejezetten a különböző sajtóorgánumok számára nyújt lehetőséget egy előre megadott témában, mely idén az öreg fák és környezetük bemutatása Tatán az írott és elektronikus kommunikáció eszközeivel.

A Te ne dobd el fotómontázs pályázat a tavalyi nagysikerű rajzpályázatot követi idén, ugyancsak diákok részére. A fotómontázsok témája a hulladék eldobásának, lerakásának megelőzését célozza, a fiataloknak arról kell montázst  készíteniük, hogy hogyan képzelik el a környezetvédelmet, a hulladék keletkezésének megelőzését.

A Virágos Város Díj hátterében az áll, hogy Tata már többször eredményesen pályázott a Virágos Magyarországért címért, 1998-ban városunk első helyezést ért el, 1999-ben az európai versenyen pedig ezüstérmes lett. Idén is pályázunk a Virágos Magyarországért mozgalomban, és ehhez kérjük a lakosság segítségét. A városlakók, intézmények, gazdálkodó egységek saját területük, balkonjaik szépítésével ugyanis jelentős változást hozhatnak a városkép alakításában, formálásában, a még szebb és barátságosabb környezet kialakításában, mindenki örömére.

A pályázatokhoz kapcsolódó részletes kiírásokat, jelentkezési lapokat és egyéb tudnivalókat a mellékletekben találják.