Ismét lehet pályázni a környezetvédelmi alapra

Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének Pénzügyi és Városfejlesztési Bizottsága 1999-ben döntött a helyi környezet- és természetvédelmi alap létrehozásáról. Idén az alapra három kategóriában lehet pályázni.

Az első kategória a helyi programot megvalósító társadalmi szervezeteket, magánszemélyeket, jogi személyeket és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteket, egyéni vállalkozókat, társasházi közösségeket valamint intézményeket célozza, kiemelt hangsúlyt fektetve a városban egyre több helyen jelentkező visszatérő források monitoringozására. Természetesen erre a pályázati formára nyújthatják be pályázatukat azok a civil szervezetek, iskolák is, akik valamilyen környezet- és természetvédelmi rendezvényt, vagy tábort szeretnének finanszíroztatni.

A média pályázatra a helyi médiumok pályázatát várjuk, amelyeknek Tata természeti értékeit kell bemutatniuk. A cél a tudatformálás és a környezeti nevelés.

A harmadik pályázati kiírás a közterületi kommunális hulladékgyűjtők elrejtését, elzárását teszi lehetővé a társasházaknak. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének a települési hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás ellátásának és igénybevételének szabályairól szóló 30/2013.(X.31.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése szerint a gyűjtőedényt annak tulajdonosa, birtokosa közterület-használati engedély birtokában jogosult a közterületen is elhelyezni, ennek során azonban biztosítania kell, hogy az a forgalmat se az úttesten, se a járdán ne zavarja vagy akadályozza. Több társasházkezelő, valamint lakó is jelezte, hogy a társasházak közterületen elhelyezett hulladékgyűjtőjének (jellemzően 1100 l-es konténer) a környezete rendezetlen, nem méltó a városképhez. A konténerekbe sokszor azok is dobnak hulladékot, akik nem is az adott társasházban laknak, ezzel idő előtt megtelik a konténer és a lakók már nem tudják elhelyezni benne a hulladékukat. Ezekre a problémákra megoldás lehet, ha az edényeket – ahol lehetőség van rá – a társasház területén rendezett körülmények között tárolják. Az ehhez szükséges átalakítást lehet megfinanszírozni a pályázatból. Ahol a társasház kialakítása a saját területen történő tárolást nem teszi lehetővé, ott a hulladékgyűjtő edényeket térhatároló szerkezetekkel lehet körbe venni és a tájba, valamint az épített környezetbe illeszkedő burkolattal ellátni. A társasházaknak sokszor megterhelő a hulladékgyűjtő áthelyezésének és a térelhatároló szerkezet kiépítésének a költségét megfinanszírozni, ezért erre jó módszer lehet a pályázati támogatás, így a társasház is jól jár és a közterület is megújul, megszépül. Mindkét módszer az egyes hulladéktároló edények környezetében kialakult rendezetlen állapot megszüntetését vonja maga után, ezzel a közterületek állapota, és a lakók életkörülményei is javulhatnak.

A pályázatok beadásának határideje: 2017. május 9.

Az egyes pályázati kiírások a mellékletekben olvashatóak.