Beküldte zsm -
A kilencedszer megrendezett Farsang Kupa elnevezésű gasztronómiai bemutatón és versenyen idén 131 munkát készített 160 nevező. A Petrezselyem Antalné mestercukrász nevéhez kötődő rendezvényt a Magyar Gasztronómiai Szövetség Tata és Környéke Régió Egyesülete hirdette meg szakács, cukrász, pincér, pék, koktélos és mindegyik szakma artisztika kategóriájában - tanulóknak és végzett szakembereknek. Az artisztikusok különleges, látványos, művészi igényű étkeket állítottak elő, a közönség nagy tetszésére. Február 26-án reggel Horváthy Lóránt alpolgármester nyitotta meg a tatai edzőtáborban megrendezett gasztronómiai versenyt.
- Végiggondoltam kilenc évvel ezelőtt, hogy ebben a farsangi időszakban nincs is semmilyen gasztronómiai esemény, s mi lenne, ha versenyt hirdetnénk meg nálunk, Tatán? – idézi meg a kezdetet Petrzselyemné Gyöngyi. A család cukrászdát működtet családi vállalkozásban, de Gyöngyi mára e népszerű rendezvénnyel a szervező munkájával is elismertséget és ismertséget szerzett a szakmában. Idén 131 „versenyszámmal” nevezett 160 versenyző – szakács, cukrász, pék, koktélos, felszolgáló és cukrász artisztikus. Ez utóbbi, a cukrász artisztika művészi cukrászatot jelent, amikor az ízek harmóniája mellett művészeti megjelenést is követel alkotójától. Az artisztikus hidegtálkészítők is elképesztő szépségű ételekkel képesek előrukkolni, ezt ugyancsak bizonyították a Farsang Kupa idei tanulói és végzett szakemberei.
- Ilyen ételek nem kerülnek naponta asztalra, miként az haut couture divatbemutatók öltözékeit sem viselik az utcán. A gasztronómiai különlegességek is trendeket jeleznek, irányzatokat jelképeznek, illetve előállítóik magas tudását hivatottak demonstrálni – erősíti meg Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Az esküvőre, eljegyzésre, jeles alkalomra tematikusan terített asztalokat minősítette a Farsang Kupán a szakember, Mészáros Tibor kollégájával egyetemben. Utóbbi zsüritag a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Sopron és Környéke régióelnöke – szigorú szakmai hierarchia jellemzi a vendéglátó és élelmiszeri szakterületet. Helyi és világversenyek, szakácskönyvek milliói, sikeres televíziós műsorok bizonyítják az emberek érdeklődését az átlagoshoz képest csak egy kicsit is magasabb szintű főzési, tálalási metódusok iránt. Egy-egy különleges és megnyerő modorú, stílusú szakács, cukrász népszerűsége a színészekével vetekedik. „Az ember szemmel vásárol” – tette hozzá Finta Csaba, az egyik élelmiszeripari adalékokat forgalmazó cég területi képviselője.
Igen látványos termékekkel az egyik legnagyobb érdkeletséget kiváltó stand volt a megyei fenntartású, tatai székhelyű Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola és Szakképző Iskola. A hidegtálak, a sütemények, a grillázs- és faragott zöldségszobrok előtt nemcsak a közönség időzött, hanem a versenyzők is érdeklődéssel fotózták egymás munkáit. Összesen tizenöt iskola tanulói vettek részt a versenyen, ami az általános nevezői létszámhoz hasonlóan a kilenc év alatt a legmagasabb számot mutatta. Idén a Felvidékről többen szintén eljöttek versenyezni. A révkomáromi családi pékség egyik tulajdonosa, Földes István és fia, Róbert finom rozskenyeret és a tradicionális knédlitésztát mutatták be. Nagytekintélyű zsüri értékelte a versenyzőket, köztük Szabó Pál háromszoros mester, Venesz-díjas cukrásznak, az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend kancellárja. Juhász Józsefnek, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Petrezselyem Antalné teljesítményét méltatta, mivel a főszervezőt nem díjazzák, noha nélküle a Farsang Kupa nem jött volna létre. A fő támogatók voltak: Michl József tatai polgármester, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Andretti Magyarország Kft., a Stamag Iseko Kft. és a Seafood Trade Kereskedelmi Kft.
A mellékletben a verseny összefoglalóját és az eredményeket olvashatják.
| Csatolmány | Méret |
|---|---|
| 102 KB | |
| 56.5 KB |













